Gezellige afsluiting Tour De Kwakel

28 juli 2024

Gezellige afsluiting Tour de Kwakel

Afgelopen vrijdag werden in ’t Tourhome de prijzen uitgereikt van de 69e Tour de Kwakel. Grote winnaar van het Tourspel Fred Klijn ging er met de meeste prijzen vandoor. Hij werd omhangen met zowel de gele als de rode trui, met op zijn hoofd de gele pet van het ploegenklassement. Er was echter nóg een prijs voor Fred. Over de twee in de Tour de France verreden tijdritten scoorde hij de meeste punten. Goed voor de Pietje Verhoef-prijs. Hij moest de volgende dag met de auto terugkomen om al zijn prijzen mee naar huis te kunnen nemen.

Voor ploeg Dressuur, van kopman en aanstaand Feestcomité-voorzitter Jeroen Meijer, leek de Tour eerloos te gaan eindigen. Ploegmaat Yuri Beringel was zo radeloos dat hij zijn toevlucht nam tot artificial intelligence voor zijn voorspellingen. Toen ook dat geen soelaas bood, nam hij zelfs 11 renners op in zijn top 10. Het mocht niet baten, ploeg Dressuur eindigde onderaan in het ploegenklassement. Toch mochten zij deze avond nog twee prijzen in ontvangst nemen.

Adrie Voorn werd voor de eerste keer in zijn 58-jarige Tourhistorie 50e in het algemeen klassement en won daarmee de Frank Vlasmanprijs. Arnoud van der Knaap had de twijfelachtige eer als laatste te eindigen en kreeg daarvoor de rode lantaarn uitgereikt. Wellicht gaat Arnoud nu het licht zien en volgend jaar meedingen naar de door zijn Kwekerij de Noordpoel gesponsorde truien. De andere truiensponsor, Kwaliteitsslagerij Eijk en Veld, verzorgde op de feestavond een koude en warme hap. Deze ging er goed in en het bleef dan ook nog lang gezellig.

Waar je gezelligheid zegt, zeg je Jan van Alen. Zaterdag had Jan het iets te gezellig gemaakt in ’t Tourhome. Midden in de nacht schrok hij wakker. Hij had zijn briefje nog niet ingeleverd. Jan snelde naar ’t Tourhome en stelde zijn grijze trui veilig, die hij vrijdag trots in ontvangst nam. Toine Bartels was niet in de gelegenheid zijn witte trui in ontvangst te nemen. Hij stuurde zijn broer Roger als zijn vervanger. Na de wekenlange broederstrijd om het jongerenklassement zag Roger de prijzen zo onder zijn neus, langs zijn neus voorbij gaan.

Voor de prijzen werden uitgereikt was er aandacht voor de belangrijkste mensen in de Tour de Kwakel, zij die het spel mogelijk maken. Speciale dank was er voor Gerlinde van Scheppingen. Zij keek de afgelopen weken meer dan 2000 briefjes na en was weer nauwelijks op een fout te betrappen. De scores werden vervolgens bijgewerkt door Ria Verhoef en Adrie Voorn. Met name de laatste week was dit een uitdaging. Zij moesten drilboren overstemmen en vrijgekomen stofwolken ontwijken.
De Tourdirectie kijkt terug op een mooie Tour de Kwakel. Naast de “oude garde” was er ’s avonds in ’t Tourhome ook elke avond een tafel jongeren. Die naast het brengen van een goede sfeer ook de toekomst van het Tourspel garanderen. Volgend jaar gaat de Tour de Kwakel op voor haar 70e editie. Een mooi verleden heeft de Tour de Kwakel al, maar de toekomst ziet er ook zonnig uit.

Naar het overzicht