1931 - Slagerij P.H. Janmaat Modelslagerij en Fijne Vleeswaren

Kwakelsepad 1 De Kwakel - Telefoon 1327

In het voorjaar van 1931 begon Piet Janmaat, oudste zoon van een slagersfamilie uit Nieuwveen, in een nieuw pand in De Kwakel. De eerste maanden hielpen zijn zus Marietje en een knecht; met drukke dagen assisteerde ook zijn moeder in de nieuwe winkel aan het Kwakelsepad.

Op 24 november 1931 trouwde Piet in Amsterdam met Catharina Schrama. Zij was dochter van een boerenfamilie die al jaren rentenierde. De bruiloft was bij Café-Restaurant Leenders. Er kwamen uit dat huwelijk zes kinderen voort, waarvan het oudste kind, Johan, op 4-jarige leeftijd door een tragisch ongeval om het leven kwam.

Koeien en varkens werden in het slachthuis in Uithoorn geslacht, dat was in die tijd al een verordening. De bouten vlees, zo werd dat genoemd, werden door Piet zelf met paard en wagen van het abattoir gehaald, om verwerkt te kunnen worden.
Het vlees werd in de slagerij uitgebeend voor de verkoop en het maken van verschillende soorten worst. Rauwe rookworst en rookvlees waren de specialiteiten van Piet Janmaat. De faam van Piet reikte tot ver in de wijde omtrek. Van heinde en verre kwam men naar het Kwakelsepad!

Het was in die beginjaren een zwaar bestaan. Hard werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Maar wie moest dat niet in die jaren '30? Tuinders, kwekers en boeren hadden het evenmin makkelijk in die tijd.

Direct na de oorlog kochten de mensen hun vlees en nog meer levensmiddelen met bonnen. Op zondagmiddag ging het hele gezin Janmaat dan bonnen plakken. De kinderen Henk, Adriaan, Tootje, Annie en Joke kregen daar dan een partje sinaasappel voor. Dat was in die tijd heel uniek. De Kwakel groeide snel door zich vestigende kwekers en de slagerij groeide mee. Gezinnen waren groot in die tijd, een gezin van tien was heel normaal.

De winkel en worstenmakerij waren toen nog niet voorzien van allerlei moderne apparatuur. Er stond alleen maar een gehaktmolen, twee snijmachines, een koelkast, een stopmachine voor het maken van worsten en een groot kookfornuis voor de buikenspek. De hammen en het rookvlees werden in grote pekelbakken gezouten.

Vlees werd per transportfiets bezorgd, met zo'n grote vierkante vleesmand voorop. Eerst ging men de bestelling opnemen, de klantenkring bestond van Boterdijk, Drechtdijk, Vrouwenakker, Jaagpad, Ruige Kade, Noorder-Legmeer en Zuider-Legmeer. Dat waren hele afstanden door weer en wind en allemaal op de fiets. In de zestiger jaren werden er ook veel huisslachtingen gedaan bij de boeren: het varken werd dan volgens verordening in Uithoorn geslacht, vervolgens bracht zoon Adriaan met de transportfiets de twee halve varkens naar de klant terug, waar vader Piet klaar stond om het vlees klaar te maken voor consumptie. Een heel varken was veel vlees. In die tijd werd het vlees nog in wekflessen en ondervet geconserveerd.

Door hard te werken en spaarzaam te leven kon Piet het kleine boerderijtje van dr. De Jong kopen.
Dat lag achter de Vuurlijn, naast de familie van Cor den Haan aan "het Hanenpad" naast het KDO terrein. Piet was slager maar hield desondanks ontzettend veel van beesten m.n. van paarden, koeien en konijnen. Als hij even wilde bijkomen van het harde werken zat hij het liefst tussen tussen zijn beesten. De kinderen waren al wat groter en moesten altijd meewerken, zoals dat bij ieder gezin gebeurde. Maar door de jaren heen is er ook heel wat personeel geweest. Adriaan had ook zin in het slagersvak, maar na zijn militaire diensttijd koos hij toch voor iets anders.

De tijd daarna runde het echtpaar Janmaat de slagerij met hun dochters Tootje, Annie en Joke en een knecht. De meiden van Janmaat waren altijd opgewekt en kenden de hele Kwakel van naam. Van al die grote gezinnen waar ze aan de deur kwamen kenden ze alle kinderen bij naam en op volgorde.
De zaak moderniseerde en er kwam een auto, dus dat veranderde de situatie. Als het heel druk was kwam ook zoon Henk assisteren met bestellingen rondbrengen. Voor bruiloften en begrafenissen maakte Slagerij Janmaat altijd de schalen met snijwaren en vlees klaar voor Café -Restaurant Leenders. En menig Kwakels kind heeft van de familie Janmaat wel eens een plakje worst gekregen.

In november 1968 stopte het echtpaar met de slagerij en ging van een verdiende rust genieten. Piet en To verhuisden naar Blaricum in het Gooi. Van 1931 tot eind 1968, dus 37 ½ jaar! was Janmaat een begrip in De Kwakel en omstreken, hét adres voor goede kwaliteit vleeswaren. Op 2 december 1968 ging de slagerij over naar de nieuwe eigenaar de Firma Kroes, Leo van der Laan werd de nieuwe slager. Na Slagerij Kroes werd de zaak in 1976 overgenomen door Hans en Conny van Eijk en zij bouwden in 1989 een nieuwe winkel aan de Kerklaan. Sinds 2005 zwaaien zoon Dave en zijn compagnon Patrick in 't Veld de scepter in kwaliteitsslagerij Eijk en Veld aan de Kerklaan.

Op 24 november 1931 begon Piet Janmaat in De Kwakel zijn winkel aan het Kwakelsepad 1. Met de boekpresentatie "De Kwakel in woord en beeld" op 24 november 2006, memoreerde Joke Janmaat bij Café-Restaurant Leenders, dat het precies 75 jaar geleden was dat haar vader in De Kwakel begon. En dat zij op precies dezelfde datum 75 jaar later weer op Kwakelse grond stond. Dat was heel toevallig en en heel toevallig wist Joke daar wel een leuk woordje aan te besteden!

Met dank aan Joke Janmaat uit Laren voor haar persoonlijke verhaal en foto's. Andere Tijden door Dirk Plasmeijer (2006).