1991 - Veel belangstelling bij afscheid Theo Pieterse.

De Kwakel – Afgelopen vrijdagavond nam Theo Pieterse, bedrijfsleider van de Kwakelse Alsumarkt, afscheid van zijn vele trouwe klanten. De heer Pieterse gaat in de VUT.
Het was afgelopen vrijdagavond behoorlijk druk in de Alsumarkt van De Kwakel. Veel trouwe klanten waren naar de supermarkt gekomen. Zeker niet alleen om de boodschappen voor het weekend te doen, maar ook om afscheid te nemen van Theo Pieterse, de man die vele jaren lang het bepalend gezicht is geweest van de Kwakelse supermarkt. Wie in De Kwakel kent deze aardige, altijd vrolijke man niet? Theo, of “Ome Theo” voor de kinderen bij wie hij zeer populair was, werkte dan ook al 46 jaar in het kruidenierswezen in De Kwakel.

Uit aannemersgezin
Theo Pieterse is geboren in Langeraar. Zijn ouders, Kwakelaars van oorsprong, hadden in Langeraar en eigen aannemersbedrijf. Theo Pieterse: “Het was een groot gezin, bestaande uit tien zonen en twee dochters. Zes broers van mij gingen in de aannemerswereld. Vier anderen, onder wie ik, kozen een geheel ander beroep.”
Hoe kwam Theo Pieterse uiteindelijk in De Kwakel terecht? Theo Pieterse: “Mijn vader had natuurlijk veel familie hier in De Kwakel en bezocht hen dan ook regelmatig. Ik ging wel met mijn vader mee en op een gegeven moment, in 1946, hoorde ik dat Jan Voorn een knecht vroeg. Jan Voorn had vroeger zijn winkel op Drechtdijk nummer 1, het pand waarin nu woninginrichting Huib van Vliet zit. In die tijd werd er van alles in die winkel verkocht. Jan Voorn verkocht namelijk levensmiddelen, pannen en textiel, ja, zelfs vloerbedekking werd er verkocht. Het kwam in die jaren dan ook regelmatig voor dat er overdag in de winkel werd gewerkt en dat ik ’s avonds nog even ergens vloerbedekking kon gaan leggen.”

Transportfiets
Het bezorgen in die tijd gebeurde nog per transportfiets. Theo Pieterse: “Ik deed dit bezorgwerk samen met Jan van Kessel. Wij hadden transportfietsen met van die grote manden voorop. Wij hadden een groot bezorggebied, van Bilderdam tot de Rode Paal en Kudelstaart. Door weer en wind werd er door ons bezorgd. Ja, je kan wel stellen dat ik heel wat afgefietst heb. Als ik dan ’s avonds klaar was met het werk, dan ging ik ook nog eens op de fiets naar Langeraar toe, waar ik toen nog woonde.”

Leuk voorval
Met pretoogjes herinnert Theo Pieterse zich nog een leuk voorval van jaren geleden: “Op een keer reden Jan van Kessel en ik ieder op een transportfiets over de Boterdijk. Jan van Kessel had een zogeheten “doortrapper”. Op een gegeven moment raakte hij met zijn broek tussen de fietsketting. De boodschappen vlogen in een wijde boog door de lucht en Jan ging met fiets en al te water. Grote hilariteit dus, maar Jan bleef maar kopje onder gaan. Uiteindelijk hadden wij het door dat hij nog steeds vast zat aan zijn fiets. Met vereende krachten hebben wij hem toen maar uit het water getrokken.”

Trekslee
“In de winter gebeurde het transport anders. Dan bezorgden wij de boodschappen bij de mensen met een echte trekslee. Als er sneeuw lag gingen wij met die slee de polder in en bezorgden wij in de Zuider Legmeer, tot Kudelstaart, de Achterweg en bij de woningen langs de Amstel.”

Eigen zaak
In het jaar 1957 verhuisde Theo naar De Kwakel, waar hij een leuke woning heeft in de Mgr. Noordmanlaan. In het jaar 1972 stopte Jan Voorn met de zaak en kon Theo het bedrijf overnemen. Theo Pieterse: “De stoffering, het textiel en de pannen verdwenen uit het assortiment en wij legden ons geheel toe op de levensmiddelenbranche. Toen ik het bedrijf overnam, gingen wij al bijna direct over naar de andere zijde van de weg, naar de Kerklaan. Het pand, nog in de oude staat, was te klein en werd al spoedig verbouwd tot de winkel zoals zij nu nog is: een ruime winkel, waar gezelligheid de boventoon viert.”
“In het jaar 1977 ging het bedrijf over naar Akerboom uit Langeraar en werd ik bedrijfsleider van deze supermarkt. Het waren plezierige tijden, waarbij ik altijd enorm genoot van de contacten met de mensen. Ja, je kunt wel zeggen dat ik liefde had voor het bedrijf. Ik schepte er altijd genoegen in om tevreden mensen te hebben.”

Aubade
Tot ieders verrassing kwam vrijdagavond een groot aantal muzikanten van de Kwakelse muziekvereniging Tavenu de zaak binnen. Zij wisten onder het spelen van vrolijke deunen het afscheid van de heer Pieterse op gepaste wijze luister bij te zetten. De heer en mevrouw Pieterse waren zichtbaar geroerd door deze spontane geste van Tavenu.

Echtgenote ook actief
Momenteel werken er in de Kwakelse supermarkt 6 personeelsleden en een aantal invalkrachten. Ook de echtgenote van Theo, Corrie, is actief aanwezig in de supermarkt. Zij maakt met name altijd de bestellingen klaar. Uiterst secuur werk dat zij op bijzonder vaardige wijze verricht. Dit werk zal zij voorlopig blijven doen. Theo Pieterse: “Ook ik zal nog regelmatig in de zaak zijn, bijspringen als het nodig is. Daarnaast zal ik mij natuurlijk ook intensief gaan bezighouden met mijn hobby’s: vissen, tuinieren en … fietsen.”
Theo Pieterse en zijn echtgenote Corrie worden veel geluk gewenst in deze voor hen toch wel belangrijke mijlpaal in het leven.

Nieuwe bedrijfsleider
De nieuwe bedrijfsleider van de Kwakelse Alsu-markt is de heer Theo Kauffman. Theo Kauffman is 32 jaar oud, inwoner van Nieuw-Vennep, gehuwd en heeft twee kinderen. Dit alles noemt de nieuwe bedrijfsleider in een vlot tempo op. Theo Kauffman: “Toen ik 15 jaar oud was ben ik als part-timer begonnen in de toenmalige Vivo-onderneming in Nieuw-Vennep. Later trad ik in vaste dienst bij Dirk v.d. Broek, waar ik gedurende 10 jaar in diverse filialen heb gestaan. In de avonduren heb ik mijn ondernemersdiploma behaald en een cursus supermarktmanager gevolgd. Ik slaagde daarvoor en besloot voor mijzelf te gaan beginnen.”

Witte Weekblad
Via een advertentie in het Witte Weekblad las ik dat men voor de Alsu-markt in De Kwakel een assistent-bedrijfsleider zocht. Dat leek mij een mooie betrekking. Ik werk hier nu nog maar een week, maar het bevalt mij hier nu al prima. Het is een goede supermarkt, met veel kruidenierswaren. De vleeswaren en kaas zijn zoals dat heet “vers van het mes”. De groente en het fruit zijn veilingvers en regelmatig hebben wij interessante aanbiedingen. Alles is dagvers en van goede kwaliteit. Kwaliteit waar het publiek recht op heeft.” Ook over het publiek is de nieuwe bedrijfsleider enthousiast: “Het publiek in de zaak bestaat uit gemoedelijke mensen. Het zal voor het publiek toch wel even wennen zijn. Na ruim veertig jaar met de “oudere” Theo te hebben gedaan, zien zij nu opeens een “jonge” Theo. Het is wel mijn vaste streven om – net als mijn voorganger – de mensen persoonlijk bij naam te leren kennen. Persoonlijke contacten met de klant vind ook ik heel belangrijk. Mijn eerste indrukken van De Kwakel zijn bijzonder positief. Ik beschouw deze nieuwe betrekking dan ook als een fijne, nieuwe uitdaging.”

Bron: Witte Weekblad week 9 1991
Gedigitaliseerd door Corinne Hogenboom 10-12-2015