1994 - In De Kwakel waren vroeger 32 winkels
UITHOORN - De Kwakelse gemeenschap is een hechte gemeenschap. Tijdens een bezoek aan het Kwakelse winkelbestand is deze stelling overtuigend bewezen. "De Kwakelse Handelsvereniging heeft zelfs een sleutelfunctie tussen de gemeente en de bevolking," beweert voorzitter Tom Brozius. "Wij staan tussen de mensen. Signalen uit de gemeenschap gaan via ons naar het gemeentehuis." De Kwakelse winkels komen als laatste in de serie De Buurtwinkel aan bod.
"Hiermee is dan ook overduidelijk vast komen te staan dat de buurtwinkel zijn bestaansrecht moet blijven behouden, anders valt er een zwart gat", gaat hij verder. "Al onze contacten met de bevolking hebben goede resultaten opgeleverd. Zo heeft bijvoorbeeld de gehele gemeenschap zoals kerk, school, voetbal- en handelsvereniging zich in het verleden ingezet om 'De Kuil' weer tot leven te roepen. "Met z'n allen hebben we het voor elkaar gekregen dat een aanvliegroute boven deze woonwijk door Schiphol verlegd werd."
Ook heeft de handelsvereniging een grote vinger in de pap gehad bij de bouw van aangepaste seniorenwoningen. Deze moesten natuurlijk vlak bij de winkels, kerk en bushalte komen. "Ja, wij zijn een uitzonderlijke gemeenschap en rooien het best met elkaar. Als wij iets willen dan zal het er ook komen," aldus de voorzitter.
Snauwerig
Tijdens het bezoek voor de serie 'De Buurtwinkel' op vrijdagmorgen stuit de verslaggeefster op verzet bij de E-Supermarkt, de eerste winkel die zij aandoet in de Kerklaan. De filiaalhouder meldt snauwerig, dat hij haar niet te woord staat, omdat het te druk is. Verbaasd constateert zij echter dat er maar één klant in de supermarkt rondloopt.
Bij zijn buurman Jan Westerbos, brood- en banketbakker, wordt zij gelukkig vriendelijk binnen gehaald. Westerbos moet het hoofdzakelijk van zijn vaste klanten hebben, maar er komen ook wel mensen uit Uithoorn. Dit vanwege zijn specialiteit: ontbijtkoek. "De mensen komen er speciaal voor uit de regio. Ik maak er zeshonderd per week en lever ook aan derden. Alle zeshonderd verkocht." Is hij duurder dan zijn collega's in een groot winkelcentrum? "Nee, de prijzen liggen gelijk. Misschien ben ik zelf iets goedkoper dan bijvoorbeeld Hulleman, die een naam heeft. Ik vind in ieder geval dat ik genoeg kwaliteit in mijn produkten steek, want ik bereid alles met roomboter. Een buurtwinkel hoeft niet per se duurder te zijn. Wij moeten er blijven voor de mensen anders wordt de afstand te groot. Daarom hebben wij zeker bestaansrecht," aldus de bakker.
Het winkelcentrum aan de Kerklaan bruist bepaald niet van leven. Er is slechts een komende en gaande man. De eerste levensbehoeften zijn weliswaar binnen handbereik, maar daar houdt het wel mee op. De E-supermarkt, brood- en banketbakker Jan Westerbos, kwaliteitsslager Hans van Eijk, kaas en notenzaak Van Eijk en kapsalon Hair Studio 93 zijn er gevestigd.
Andere tijden - Kranten artikel 1994 -32 WinkelsDe winkels in De Kwakel "Wij hebben onze eigen specialiteiten en dat is onze steunpilaar"
."Er moeten hier meer branches komen. Zoals een kadoshop, speelgoedzaak of kledingzaak," constateert slager Hans van Eijk. Ook hij is niet duurder dan een andere slager in een groot winkelcentrum. "Omdat ik alles zelf maak, hoef ik beslist niet duurder te zijn. Goedkoop is duurkoop. Het zal toch links of rechts uit de breedte moeten komen. Een slager die adverteert met een lage prijs, zal de randjes vet in het vlees moeten houden om het goedkoop te houden. Dat doe ik juist niet. Ik lever uitsluitend kwaliteit en daar moeten de mensen tevreden over zijn." Even verderop in de Anjerlaan is de groente- en fruithandel van voorzitter Tom Brozius gevestigd. "Wij hebben onze eigen specialiteiten en dat is onze steunpilaar. Het geeft ons kracht naar de consument. Wat de overige levensmiddelen betreft zijn we misschien een beetje duurder, zoals een pakje pleisters, maar je kunt in de behoefte voorzien. Zie de buurtwinkel niet als de winkel van de vergeten boodschap."
"Vroeger had ons winkelbestand een regionale functie, maar De Kwakel is door het huidige wegenbestand geïsoleerder geworden. Daardoor hebben we meer een buurtfunctie gekregen. Vroeger hadden we 32 winkels van trimsalon, verfspecialist, drogisterij tot speelgoedzaak, het is allemaal weg. Daarnaast is het voor jonge ondernemers moeilijk zich hier te vestigen. Er is geen potentie genoeg voor opvolging. Het publiek stelt steeds hogere eisen. Grotere winkelcentra kunnen hier beter aan voldoen." Wat deze eisen precies zijn wordt aan een winkelende Kwakelaarster gevraagd. Wat moet er in een buurtwinkelcentrum te koop zijn? "Primaire levensbehoeften. Voor de grote boodschappen kun je naar het Zijdelwaard." Is zij bereid voor bepaalde produkten iets meer te betalen? "Ik ben zeer merkvast en blijf mijn vaste zeeppoeder gewoon gebruiken of deze nu een dubbeltje meer of minder is, dat maakt mij niet uit."
Bron : Uithoornse Courant 07-12-1994 door Toos Smits / Collectie André Winter.