Uit de oude doos: Boterdijk De Kwakel

Een weg die ongetwijfeld ouder is dan de Drechtdijk is de Boterdijk, die De Kwakel verbindt met Uithoorn. Lange tijd is de Boterdijk niet meer dan een Voetpad geweest, dat in de oude tijd Kwakelsche Pad heette. Door de vele waterwegen in de Uithoornse Polder lagen er in dit pad veel bruggen, alhoewel bruggen een overdreven aanduiding is, want in dit eenvoudige voetpad zullen het niet veel meer dan planken geweest zijn.

Aan beide zijden van dit Kwakelsche Pad had men dijksloten gegraven. Door deze dijksloten voeren vroeger de boeren en de handelaren met hun schuiten, dikwijls met zuivelproducten, die afkomstig waren van de vele boerderijen die men destijds in en rond De Kwakel kon aantreffen. In deze vaar-tuigen werden in de loop der jaren heel wat kazen en tonnen boter in de richting Uithoorn vervoerd. Geen wonder dat men het pad, waarlangs deze 'botervloot' voer, in de wandeling 'De Boterdijk' noemde. Later zou dit de officiële naam voor dit pad worden.

Ongeveer een eeuw geleden heeft men het voetpad verbreed tot een rijweg, die echter naar onze begrippen toch nog altijd smal en bochtig is. De ansichtkaart hierboven laat ons een stukje Boterdijk zien, met op de achtergrond de Rooms-katholieke kerk, die inmiddels ook al weer tot het verleden behoort. Overigens, wat een prachtig landelijke prent met al dat geboomte en het oer Hollandse water met dat witte bruggetje erover.

Bron: een oude krant datum en naam van de krant zijn niet bekend. Dit stukje historie is afkomstig uit de verzameling van (Andre) A.M.Winter.