Huub Van Diemen - Kwekerij De Amstel

LEEFTIJD 72 jaar
BEDRIJFSNAAM Kwekerij De Amstel
TEELT tropische planten
PLAATS De Kwakel
OPPERVLAKTE 5,5 ha op twee locaties

Geen computer op uw bureau?
„Een computer is aan mij niet besteed; ik doe alles op kladblaadjes. Alles zit nog mooi in het bolletje hierboven, waar alles nog goed functioneert.”

Waar bent u op uw leeftijd nog mee bezig?
„Niet met de dagelijkse leiding, die heb ik aan de volgende generatie toevertrouwd. Ik ben nog bij de inkoop van buitenlandse planten betrokken en ben nog vier ochtenden in de week voor de klok te vinden.”

Is de bedrijfsopvolging geleidelijk of plotseling gegaan?
„Allebei. Op mijn 65e ben ik aan mijn hart geopereerd. Toen ben ik een half jaar uit de roulatie geweest en hebben mijn zoons Wim en Huub, dochter Wendy en zwager Hans Wegbrands alle verantwoordelijkheden op zich genomen. Echter daarvoor was ik al taken aan het afstoten.”

Toch toen de draad weer opgepakt?
„Deels, ik ben vooral een heleboel dingen ernaast gaan doen. Via Kwekerij De Amstel Beheer probeer ik mensen of bedrijven te helpen die in financiële nood zitten. Soms koop ik het failliete bedrijf op om collega’s de financiële ademruimte te geven die ze van banken niet krijgen. Of probeer naderhand een oplossing te vinden. Over het algemeen lukt het me aardig om ondernemers hun bedrijf weer op de rails te laten krijgen. Ze kunnen dan het bedrijf weer terugkopen. In de tussentijd voorzie ik ze van advies. De voldoening die dat geeft, is onbeschrijflijk. Geld is zeker niet de drijfveer. Dan denk ik altijd aan een gezegde van mijn vrouw Ria: in het laatste hemd zitten geen zakken.”

Vanwaar deze passie?
„Zoals gezegd vooral de voldoening die het geeft en omdat ik in die positie zit. Een positie die ik heb opgebouwd door gronden te kopen en te verkopen in een periode dat dit redelijk lucratief was.”

Gaan de zaken goed?
„Nagenoeg alle bloemen en planten zitten in de lift. Met groene planten heeft het net iets langer geduurd. Vorig jaar was nog een slecht jaar, maar nu merken we ook dat het de goede kant op gaat.”

Komt u nog toe aan andere vrijetijdsbesteding?
„Ik heb altijd graag getennist, maar dat zit er sinds kort vanwege mijn gezondheid niet meer in. Nu klaverjas ik wekelijks een middag met vrienden. En zo af en toe ga ik op vakantie. Al jaren naar de Canarische Eilanden met mijn vrouw en vrienden.”

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij 46, 2016 (Tekst en Beeld Peter van Leth)

------------------------------------------------------------------------------------

Levensloop:
Geboortedatum 22 juni 1944, woonplaats Nieuwveen, bedrijfsnaam Kwekerij De Amstel, teelt tropische planten, oppervlakte 8,5 ha. Huub van Diemen startte met Kwekerij De Amstel in 1967. Het bedrijf in Nieuwveen bestond uit twee stukken land en een rolkas van 1.400 m2. Er werden buitenbloemen, bollen en rozen geteeld. Door de jaren heen is het bedrijf gegroeid en in 1985 maakten de rozen plaats voor tropische planten. Er werden andere bedrijven gekocht. Kwekerij De Amstel bestaat nu uit vier locaties, waarvan één in De Kwakel, één in Bemmel en twee in Nieuwveen. Eén vestiging is het stekbedrijf dat Van Diemen in 2000 heeft opgezet om fytosanitaire redenen. Kwekerij De Arnstel teelt vooral tropische planten, waaronder ficus, aglaonema, zamioculcas, schefflera, sansevieria, cissus en diverse palmen. Behalve de activiteiten op de kwekerij is Van Diemen vooral bezig met zijn bedrijf Kwekerij De Amstel Beheer. Hij koopt kwekerijen en bedrijfspanden op en verhuurt die vervolgens weer. Volgend jaar wordt Van Diemen zeventig. Hij is nu algemeen directeur van de kwekerij, maar is van plan om deze functie dan neer te leggen. Zijn drie kinderen en zwager zijn ook eigenaar van de kwekerij.

Huub van Diemen (69), kweker van tropische planten: 'Ik lig altijd half negen op bed'
Hij is bijna zeventig, maar Huub van Diemen maakt de veertig uur nog altijd vol. Hij vindt het moeilijk om te stoppen. Zeker nu het allemaal wat stroever gaat in de markt.,,Zo slecht als nu heb ik in de 45 jaar dat ik kweker ben nog nooit meegemaakt. Dit zou wel eens het eerste jaar kunnen worden dat er geen geld overblijft:'

Volgend jaar tikt hij de zeventig aan. Maar van stoppen wil Huub van Diemen nog niet weten.
Hij is nog dagelijks op de kwekerij te vinden. In totaal telt Kwekerij De Amstel drie vestigingen en elke dag doet hij zijn ronde over deze drie bedrijven, waar inmiddels ook zijn drie kinderen en zwager de scepter zwaaien. Van Diemen is nog voor een vijfde eigenaar en mag zich algemeen directeur noemen. "Ik houd me bezig met de algemene zaken. Met de teelt bemoei ik mij allang niet meer; er lopen goede mensen rond. Ze kennen het klappen van de zweep. Volgend jaar wil ik mijn functie wel opheffen, maar het is niet makkelijk om weg te lopen. Zeker niet in deze tijden waarin het toch allemaal wat moeilijker gaat:' Klagen over de inkomsten doet Van Diemen niet. Een goede inkomstenbron is het bedrijf De Amstel Beheer. Van Diemen koopt kwekerijen en bedrijfspanden op en verhuurt deze vervolgens weer. ,,Dat is eigenlijk mijn grote hobby, daar ben ik de halve dag mee bezig. Ik adviseer ook collega's hierin. De banken zijn voor veel kwekers een grote zorg." Hij kan zich hierover opwinden. Hij is het niet eens met de opstelling van de banken. "Zij zijn schuldig aan de huidige problemen. Vroeger leenden ze te makkelijk geld uit en nu zijn ze een inhaalslag aan het maken. Banken moeten geduld hebben en genoegen nemen met de rente. Laat die aflossingen nu maar even zitten. Op deze manier gaat alles kapot': vindt de kweker.

Niet tegen elke prijs
Van Diemen heeft duidelijk zijn hart op zijn tong. Zo heeft hij ook altijd een sterke mening gehad over de importhandel die voor de klok verschijnt. Het gaat volgens hem nog altijd ten koste van de goede planten die op de markt komen. "De prijzen worden onderuitgehaald", vindt hij. De kweker is veel op de klok te vinden. In de zomer zit hij er elke ochtend; in de winter slaat hij een dag over. Op de klok koopt de kweker planten bij, maar hij zit er vooral om de eigen prijzen op niveau te houden. "De handel krijgt onze planten niet tegen elke prijs mee. Ik hanteer mijn eigen bodemprijzen. Het mag best zo zijn dat een plant een euro minder opbrengt, maar meer ook niet.

Dan verkoop ik ze zelf wel. Op de plantenklok word je afgeslacht als je daar niet zelf zit", stelt hij. Van Diemen geeft aan altijd de wind in de zeilen te hebben gehad. In de vijfenveertig jaar dat hij kweker is, is het hem voor de wind gegaan. Dit jaar gaat het slecht volgens hem. "Ik heb nog nooit zo'n moeilijk jaar gehad." Hij kan het aan zijn cashflow goed merken. Het zou volgens hem zomaar eens het eerste jaar kunnen worden dat er geen geld overblijft. "Wij hebben geen afschrijvingen meer, dan gaat het natuurlijk makkelijker. Maar de prijzen vallen dit jaar 10 tot 15% lager uit. Dat merk je natuurlijk wel. De markt voor groene planten is aan het krimpen, zeker die van de grote potmaten. Ik ben ouderwets, ik heb ze wel in mijn huis staan. Maar als ik bij mijn kinderen kijk, zie ik ook bijna geen planten in het interieur", merkt hij op.

Bedrijf ontruimd
Van Diemen heeft er absoluut geen spijt van dat hij kweker is geworden. Dag en nacht is hij met het bedrijf in de weer geweest; het heeft altijd zijn volle aandacht gehad. Hij vindt het een pracht beroep. Niet altijd ging het echter over rozen. Van Diemen herinnert zich de periode in 1992 nog als de dag van gisteren. In verband met de ontdekking van Thrips palmi werd de hele kwekerij van 20.000 m2 ontruimd. "Dat is een zwarte bladzijde. Er zou trips zijn gevonden op ingekochte producten, maar er is nooit bewijs op tafel gekomen. Ik heb er dertien jaar tegen gevochten en heel wat geld tegenaan gegooid, maar ik heb de zaak niet gewonnen. We hebben een vergoeding gekregen en de zaak gelukkig weer weten op te pakken. We hebben daarna weer leuk geld kunnen verdienen.' Maar geld is volgens de kweker niet alles. Zo geeft hij aan dat zijn gezondheid te wensen overlaat. "Ik zit niet heel best in mijn lijf", zegt Van Diemen. Zo lag hij vorig jaar nog op de Intensive care tijdens een zakenreis naar Costa Rica. "Het gaat nu wel weer goed. Ik ben gestopt met mijn sigaren en ik ben sinds mijn hartoperatie van vijf jaar geleden dertig kilo kwijt. Maar mijn hartspier blijft een probleem. Daar is de rek uit. Het advies is om te blijven sporten om de boel op gang te houden. Dat doe ik graag. Ik ben twee keer in de week op de tennisbaan te vinden."
Daarnaast moet Van Diemen ook zorgen dat hij zijn rust pakt. Dat betekent volgens hem niet dat hij moet stoppen met werken. Hij maakt nog zeker veertig uur in de week. Maar hij zorgt nu ook voor zichzelf. ,,Ik pak tussen de middag een uurtje rust en's avonds ga ik om half negen naar bed. Op deze manier gaat het goed.'' <

Bron: Vakblad v/d Bloemisterij www.vakbladvoordebloemsiterij.nl 51/52(2013) (tekst en foto: Cindy van der Zwet)