Semp Trosrozenkwekerij BV naar de top

Dertig jaar geleden richtte Ger Semp zijn bedrijf op. Samen met zijn vrouw en zo’n 35 medewerkers zetten ze zich elke dag in voor topkwaliteit rozen en uitstekende service. Bij Ger Semp geldt één motto: “Een man een man, een woord een woord”.

Het kweken van trosrozen betekent deze jaren, dat je opereert in nichemarkten. Ieder jaar is het weer zaak om één of twee nieuwe soorten te ontdekken, die voldoen aan de wensen van de klanten én tegelijkertijd ook goed zijn van kwaliteit. Ooit stond er 1.200 ha aan rozen in Nederland, nu zijn daar nog waar weinig van over. Semp Trosrozenkwekerij floreert echter, de eigenaar legt uit waarom: “Je doet waar je goed in bent, je zoekt de aparte soorten op. Als bedrijf zijn we kwalitatief een van de betere en we focussen ons niet alleen op trosrozen, maar ook op apartere soorten. Dat is noodzakelijk, want de markt verandert; er komt meer rechtstreekse handel en de tijd van grootschalige distributie is voor de trosrozensector in Nederland voorbij.”

KWALITEIT
Semp vervolgt: “Klanten denken soms dat je overal struiken hebt staan, waar je een paar duizend rozen van kunt plukken. Maar wij hebben dagverse producten, omdat de kwaliteit top moet zijn.” Met vier hectare aan trosrozen, beheert Semp Trosrozenkwekerij een groot deel van de markt. In heel Nederland wordt er nog maar op 15 hectare trosrozen geteeld. “Ik ben de laatste der Mohikanen. Het geeft ons gemengde gevoelens. Wij zijn het bedrijf geworden, wat we nu zijn, vanwege onze manier van werken. Wij doen niet veel zaken, waarbij er allerlei contracten op papier worden gezet. Wij houden ons aan ons woord.”
Semp Trosrozenkwekerij onderscheidt zich in de markt ook op het gebied van duurzaamheid. Door het gebruik van biologische bestrijding, willen wij het milieu zo weinig mogelijk belasten. Ook wordt het water gerecirculeerd met behulp van een UV ontsmetter en doen we veel aan de water kwaliteit. We zijn hier de goede weg mee ingeslagen.”

AFRIKA
Zes jaren geleden overwoog Semp nog een nieuw bedrijf op te zetten in Afrika. “We stonden voor de keuze dat te doen of een locatie in Nederland er bij te kopen. Dat laatste hebben we gedaan en de oversteek naar Afrika dus niet genomen.” Wat was de doorslaggevende factor? “Ons handelskenmerk is, dat ons trosrozen altijd dagvers zijn. Het transporteren van trosrozen uit Afrika – en ze jaarrond mooi op kwaliteit houden – is moeilijk.”

Terugkijkend op de afgelopen dertig jaar: “We zijn begonnen met 4000 meter te huren in De Kwakel. Nu zijn we tien keer zo groot. We groeiden en gingen maar door. Totdat je vijftig wordt. Dan ga je er anders over nadenken. We hebben nu vier hectare aan trosrozen staan. Het is goed zo; we zijn groot zat. Ik ben overal geweest en heb veel gezien. De komende jaren richten we ons op het vervolmaken van de producten en de zaak. Niet makkelijk. Je hebt met allerlei factoren te maken. Denk hierbij aan het grotendeels wegvallen van de Russische markt door het instorten van de roebel.”

VOLTREFFER
Hoe doet Semp, zijn vrouw en het team dat dan? “We zoeken een paar planten bij veredelaars, waarvan wij denken dat daar potentie in zit. Van die planten maken we 1000 of 10.000 planten, zolang we denken wat de markt aan kan. Maar er kan zoveel misgaan: de ene soort komt niet aan de productie, de ander komt niet goed in bloei. Dan weer is de houdbaarheid niet goed. Maar als je gelukt hebt, heb je een voltreffer, al zijn die er niet zo erg veel.” Maar op het moment, dat er een rozenjuweeltje is gevonden: gaat Semp er ook vol voor: “De rozen gaan dan naar een of meerdere distributeurs die ze op de markt zetten. Of we gaan er mee naar de veiling en soms kiezen we ervoor een bepaalde soort klein te houden.”

Er moet immers weer gewerkt worden. Semp geeft een ferme hand en besluit: “We zijn een betrouwbare partij, waar je 100% van op aan kan. We hebben eerlijke, verse en mooie producten.”

Bron: Growers pride - Door Joep Derksen