Zorgboerderij Inner-Art aan de Vuurlijn.

"Vijfentwintig jaar geleden zijn wij - Reinier en Gera Hoogendoorn-Verhoef - vanuit de Meerlaan in Uithoorn naar De Kwakel verhuisd. Ondertussen wonen wij hier met onze vier kinderen, Rijacco, Geranne, Marijn en Annemijn. Als boeren kinderen wilden we altijd al een boerderij. Dat lukte niet goed. De boerderij waar ik opgroeide was onteigend, de andere te klein. Ziekenhuis Amstelland staat op het land, behorende bij boerderij Langerhuize. Vorig jaar is deze boerderij afgebroken om ruimte te maken voor nieuwbouw en uitbreiding van ‘Plan Langerhuize'.

We hadden veel werk te doen. De boerderij was nodig toe aan een grote opknapbeurt. Eigenlijk zijn we daar nog steeds mee bezig. Zo gaat dat als je alles zelf wilt doen. Dit jaar bijvoorbeeld de deuren van de grote schuur. Als deze vernieuwd zijn, zal dat een geweldige vooruitgang zijn.

Bij aanvang benutten wij de schuren voor caravanstalling. We kregen als een van de eersten in de regio vergunning daartoe. Later werden er twee schuren bij gebouwd, ook voor verhuur van opslagruimte. Ondertussen was ik hier begonnen met het opzetten van de praktijk, eerst als pedicure, later als natuurgeneeskundige.

Tussendoor ging ik weer tekenen en wel mandala's, na vele jaren andere tekenopdrachten te hebben gedaan. Naast vele exposities in het land, werd een doorlopende expositie ruimte in de stal ontwikkeld. Cursussen, lezingen over allerlei inhoudelijke onderwerpen, workshops ging ik geven ter plekke, maar ook elders in het land. Uiteindelijk werd ik meer hulpverlener voor de ziel in plaats van voor het lichaam. Kennis en ervaring in het alternatieve, het reguliere en daarbij natuurlijk persoonlijke ontwikkeling, maar ook de wens om mensen te begeleiden in hun ontwikkelings- en bewustwordingsproces wat betreft grote levensvragen, hadden hiertoe geleid.

Ondertussen heb ik 18 boeken geschreven. Tijd om deze onder te brengen bij een uitgever ontbreekt. Daar moet eens verandering in komen... Ook voor het eerste wèl (in 2005) uitgegeven boek ‘antwoord op vele vragen' zoek ik weer een uitgever.

De Zorgboerderij was het idee
Reinier werkte ondertussen op het akkerbouwbedrijf aan de Noorddammerweg. Ook dit bedrijf is beëindigd vanwege de omlegging van de N201. We zochten naar een nieuwe invulling en werden Zorgboerderij. Eigenlijk waren we dit al lang. In het verlengde van de hulpverlening die we al zolang boden, ontvingen we regelmatig mensen die hier waren om thuis weg te zijn, om een stukje warmte, structuur, bezigheid te ervaren. Officieel zorgboerderij worden was nodig en goed. Het zorgt voor nodige inkomsten, bepaalde kwaliteit, toegankelijkheid en gaf tegelijkertijd weer een impuls aan het doen opleven van het boerengedeelte van de boerderij. Toch nog boer dus. We hebben ondertussen het evaluatiekeurmerk van Landbouw en Zorg voor Zorgboerderijen ontvangen. Daar zijn we trots op!

Boerenmuseum De 7 Erven
Doordat er binnen onze familie- en kennissenkring in de loop der jaren zeven boerenbedrijven zijn opgeheven kregen wij veel spullen uit de inboedels hierheen. We besloten om een boerenmuseum in te richten. Dat museum gaven wij de naam ‘de 7 erven'. Dit om mensen iets te laten zien van hoe het vroeger was, kennis en voorwerpen niet verloren te laten gaan en mensen uit de regio gelegenheid te bieden om bij Inner-Art elkaar te ontmoeten, oude verhalen ‘over toen' op te halen, of om iets te leren over hoe het er vroeger aan toe ging. Te denken valt ook aan groepen uit zorginstellingen die hier even terecht willen voor een kopje koffie, stukje reminiscentie, schoolklassen en verdere belangstellenden.

In het Atelier zijn vele mandala's te bezichtigen. Waarschijnlijk wordt in september op de maandagavond wederom een cursus gestart. Buiten gespreksgroepen op de woensdagavond (eens in de maand), worden er ook diensten van woord, ontmoeting, genezing - één maal per twee maanden op de eerste zondag van de maand - georganiseerd. Ieder die steun, genezing zoekt voor zichzelf of een ander, en anderen wil ontmoeten, naast de wens meer te begrijpen van wat geloven kan inhouden, is van harte welkom!

Open Tuinenweekend en Qua Kunst.
Ook de tuin is bezichtiging waard.
Al vele jaren doet Inner-Art mee met het Open Tuinenweekend regio Aalsmeer. Tijdens dit (doorgaans laatste) weekend van juni zet Inner -Art ook de deuren open voor wie kennis wil maken met de zorgboerderij, wat daar zo al te doen is, voor welke doelgroepen Inner-Art dagbestedingsactiviteiten biedt, en hoe plaatsing verloopt. Inner-Art doet ook jaarlijks mee met het weekend ‘Qua Kunst De Kwakel'.

Wat doen wij precies?
Er zijn veel mensen die niet goed weten wat Inner-Art eigenlijk te bieden heeft. Inner-Art combineert in een unieke maar eenvoudige, laagdrempelige setting vele begrippen zoals Bewustwording, Boerenleven, Boerenmuseum, Kunst, Hulpverlening, Zorgboerderij, Ontmoetingsmogelijkheid, Tuin en Dieren met elkaar, om daarmee rustpunt, punt van ontmoeting, punt van geestelijke, sociale voeding te zijn, voor wie dit wil. Met beide benen op de grond, van vele markten thuis, voor hard werken niet bang, flexibel en met een open hart het boerenleven dichter bij de burger brengend, wil Inner-Art van dienst zijn. Zo heeft ook deze boerderij, als een van de weinige nog overgebleven in De Kwakel, een veelzijdig nut. Sinds een paar maanden is ook onze Inloop ‘De Lander’. De Lander is voor iedereen die behoefte heeft aan een verzetje, er even tussenuit wil of onder de mensen wil komen. In De Lander worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals biljarten, snookeren, handwerken, schilderen/tekenen, kaarten...

Openingstijden en contact
Inner-Art is geopend van maandag t/m donderdag van 9.00-16.00 uur.
De Lander is geopend van maandag t/m donderdag van 9:30 – 15:30uur.  Deze dagen zijn tevens de zorgdagen. U bent altijd welkom voor een kopje koffie tijdens deze dagen! Voor groepen is een afspraak nodig. Wij maken een op uw groep aangepast programma voor u klaar.

Wilt u verder info, dan kunt u even kijken op de website: www.inner-art.nl Ook kunt u bellen: 0297-563753. Langskomen is ook mogelijk natuurlijk. Als de gelegenheid er is, staan we u graag te woord.