1947 - 2023 Centrum (69)

1947 Centrum …Toen

Het centrum (Kerklaan/Drechtdijk) net na de oorlog. De Kleine Drecht werd gedempt voor de ontsluiting en de bouw van de Mgr. Noordmanlaan in 1947. Hier wordt de fundering en het riool en de bekabeling aangelegd. De Kwakel was een waterrijk dorp, waar veel met boten werd gevaren. Door de groei van de bevolking (babyboom) na de oorlog werd er een nieuwbouwwijk ontworpen, de Mgr. Noordmanlaan, die gereed kwam in juli 1948.

Het water de Kleine Drecht verdween en er kwam een graspark met struiken voor terug. De oude huizen aan de Kerklaan werden gesloopt voor de nieuwe winkels. In december 1962 opende er een blok van drie winkels. Dat waren zuivelwinkel Leen Omtzigt, bakkerij Joop Westerbos en kruidenierswinkel Piet van ’t Hart. Daarvoor werd een groot deel van het mooie park opgeofferd voor bestrating. Eind december 1962 was het parkeerterrein af voor de auto’s, die in opkomst waren met de opkomende welvaart.

2023 Centrum… Nu

De laatste grote verbouwing van het centrum was in 1991, de Drechtdijk werd met een bocht erin aangelegd en de Kerklaan verdween als rijweg. De Snackbar Het Trefpunt en het Dorpshuis De Quakel werden gebouwd. De werkzaamheden boden mooi gelegenheid om de hele dorpskern op de schop te nemen en opnieuw in te richten met riool en kabels en bestrating.
In 2019 is de “Werkgroep Dorpshart” begonnen met een participatieproject met het SLS (Stichting Leefomgeving Schiphol) en de gemeente Uithoorn. Na veel strubbelingen is men dan in mei 2023 eindelijk begonnen met de herinrichting van het dorpshart. Het geeft een zanderig aanblik op dit moment. Er wordt tijdens de vakantie hard doorgewerkt door de aannemer AW Infrabouw. De planning is nu dat het 31 augustus af is, vóór de Kwakelse kermis. Deze foto’s zijn bijna identiek. Als Toen én Nu.