1956 - 2011 Noordmanlaan (11)

1956 Mgr. Noordmanlaan...Toen:
In 1948 zijn de huizen aan de Mgr. Noord-manlaan opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Op deze plek in de bocht van de straat woonden Toon en Annie de Wit met hun 4 dochters.

De tuin van Toon was een publiekstrekker in het dorp, vooral met de jaarlijkse kermis, alles draaide en was verlicht. De knutselaar maakte met zijn handen alles wat zijn ogen zagen. Het Muiderslot was zijn eerste object in de bloeiende tuin. Later werden er verschillende gebouwen bij gemaakt. Zo stond ooit ook de Kwakelse kerk in de tuin en in 2009, op 92-jarige leeftijd, heeft Toon nog de Uithoornse Schanskerk nagebouwd.


De Schanskerk, waar nu veel ophef over is, staat daar nog in goede staat en in balans. Hele generaties zijn opgegroeid met deze kleine uitvoering van Madurodam in De Kwakel.

Mgr. Noordmanlaan ... Nu:
De tuin met alle attracties is vanaf 1948 tot aan 2011 altijd goed onderhouden door Toon de Wit en zijn dochter Nannie. De fuchsia's werden zelf gestekt in zijn hobbykasje en uitgeplant tussen de miniaturen. Ome Toon, zo werd hij in het dorp genoemd, was gek op mensen, maar vooral op kinderen. Hij praatte graag met de voorbijgangers over van alles en nog wat. Vertellen kon hij als de beste. Zijn laatste object was de "Taj Mahal" uit India in 2010. Hij was van zijn beroep metaal bewerker geweest, dus alle gebouwen zijn van staal en zink. Solderen kon hij als geen ander. Het laatste jaar kon hij niet zo lang meer staan en knutselen door zijn gezondheid.

Op 95-jarige leeftijd is hij op 9 mei j.l. overleden. Met hem is een geliefde Bekende Kwakelaar heengegaan, een zachtaardige man, naar wiens mooie verhalen wij menig uurtje hebben zitten luisteren. Gelukkig hebben wij dat nog van hemzelf kunnen horen en optekenen voor onze website. Wij wensen de familie heel veel sterkte toe met het verlies van Ome Toon.