2006 - 2022 Drechtdijk (64)

2006 Drechtdijk …Toen
De oude naam van de boerderij “De Eensgezindheid” stamt al uit 1772 uit een notariële akte van Bart Bartels(e). In 1864 sloopten de nieuwe eigenaren, de erven Kruisheer, de oude boerderij en bouwden toen (1865) deze boerderij op dezelfde plek. Dat was ook het jaar dat de Drechtdijk werd aangelegd en de Boterdijk een opknapbeurt kreeg. Cornelis Kruisheer ging in de nieuwe boerderij wonen en had twee dochters.
Na het overlijden van vader in 1875, trouwde moeder later voor de 2e keer. Moeder ging bij dochter Agnes inwonen tot haar overlijden in 1890. Agnes Kruisheer trouwde met Jan Zijerveld. Hun oudste zoon Gerard trouwde in 1919 met Anna van Velzen en zij betrokken de boerderij. De boerderij deed toen al geen dienst meer. Gerard begon een tuinbouwbedrijf.

2022 Drechtdijk… Nu
In 1951 trouwt zoon Jan Zijerveld (Gzn) met Nel Graven, de dochter van de hoofdonderwijzer van de Heilig Hartschool. Jan heeft heel veel aan het huis verbouwd en een prachtige tuin aangelegd met speeltoestellen voor kinderen en later kleinkinderen. De tuin zag er altijd heel verzorgd uit met de mooie leilindes aan de voorzijde. In februari 2018 overleed weduwnaar Zijderveld en het huis kwam te koop. Jacco en Yvonne Vijfhuizen kochten het in juli 2018 en in 2020 is het gesloopt, op de voorgevel na. Hierna in zijn geheel prachtig opnieuw gebouwd in de oude stijl met nieuw materiaal. In juni 2021 is de nieuwe “Eensgezindheid” af en trekken de nieuwe bewoners erin. De monumentale leilindes staan van oudsher nog steeds voor dit prachtige nieuwe pand.