2008 - vanuit Woubrugge

De Winter (Wonder) Wandeling 2008

14 december was het dan weer zo ver, inmiddels is het een leuke traditie geworden om eens per jaar met een aantal wandelgroepen van De Kwakel een tocht te lopen. Elk jaar wordt de tocht georganiseerd door een van de groepen. Dit keer was het de beurt aan de Binnenwippers, nadat wij een aantal weken geleden onder barre weeromstandigheden (natte sneeuw) de tocht hadden uitgezet viel het deze keer mee. De temperatuur was goed en het was droog, ook altijd aangenaam. Dus vol goede moed togen wij naar Woubrugge alwaar het startpunt van de tocht was, als organiserende groep meende wij dat we wel moesten zorgen dat we als eerste ter plekken zouden zijn. 8.15 werd ik aan de Vrouwenakker opgepikt door Jack, je zou denken ruimschoots op tijd. Maar wie schetst onze verbazing bij het binnenrijden van Woubrugge hebben we direct al twee Kuitenkijkers in het vizier en ook een gedeelte van de dames van de R.K.WV.WZN was al ter plaatsen. Dit duid er natuurlijk wel op dat zij er echt zin in hadden.

Nadat iedereen aanwezig was gingen wij op pad langs prachtige oude pandjes en grote villa's en zicht op de Woudwetering verlieten wij Woubrugge. Net buiten het dorp namen we het fietspad langs het Paddengat dat later overgaat in de Wijde Aa. We passeerde een enkele wandelaar die zijn hond uit liet en verbaasd opkeek naar zo'n druk kakelende groep op de vroege zondag morgen. De stemming zat er al direct lekker in, tijdens zo'n wandeling kom je toch vaak tot leuke gesprekken. Het tempo zat er ook goed in en al snel kwamen we bij de Vlietweg alwaar wij besloten dat het prima te doen was om de grasdijk richting Hoogmade te nemen. Er moesten wel verschillende hindernissen genomen worden in de vorm van het klauteren over hekjes. Volgens John hield dit alleen maar op, wat dan weer de reactie opriep dat hij zijn kippendrift op moest houden, gewoon een beetje geduld moest hebben tot een ieder over het hekje geklauterd was.

Aangekomen in Hoogmade werd er op de brug even gewacht tot de groep weer compleet was, wij hebben het vermoeden dat een van de dames van de R.K.W.V. WZN even een kleine plaspauze had ingelast aangezien het nog al even duurde eer zij er allemaal waren. Dit mocht de pret niet drukken menig een maakte van de gelegenheid gebruik om even een boterham uit de rugzak te trekken en deze op zijn gemak op te eten.

Via het Noordeinde verlieten wij Hoogmade via de weidse polders gaan we op Roelofarendsveen aan een klein stukje langs de A4 wat wel wat minder mooi is maar soms ontkom je daar niet aan. Al snel lieten we de A4 achter ons om weer te genieten van het oer Hollandse landschap, langs arken en uitgestrekte weilanden in de Veenderpolder met in de verte zicht op de molen. Via de Groenlandsekade liepen we nu op de andere wal van het Paddengat. Bij Zuidhoek namen we afscheid van Dopper en Sil die hun taak bij de Bridges ook heel serieus nemen en vertrokken voor de Kerstzang in De Hoef. Wij namen het wandelpad langs de Brasemmermeer, Hier een daar klonk de roep om koffie maar daarvoor moesten we toch nog wat verder.

In Weteringbrug was het dan eindelijk zover.
Bij Cafe IJs de Jong stond te koffie al klaar en wij genoten van een welverdiende pauze en een heerlijke appelpunt. Na een halfuurtje stond de eerste al weer ongeduldig te trappelen om verder te gaan. De jassen werden weer aangetrokken en op pad ging het weer, langs de ringvaart naar Leimuiden en dan langs de Drecht naar de Bilderdam de groep bleef aardig bij elkaar alleen Wery en Erwin namen even de kop volgens mij roken zij het thuisfront. Al snel liepen zij een paar honderd meter voor ons uit. Maar ook zij kunnen niet zonder alle gezelligheid en onder het genot van een sjaggie stonden zij in de Bilderdam op ons te wachten. Via de polder ging het op De Kwakel aan menig een begon nu toch de benen wel te voelen.

We namen het fietspad langs huize Omtzigt, om zo door ons prachtige De Kwakel naar boerderij Nooitgedacht te lopen. Daar stond de koffie al klaar en het bier al koud. Onder het genot van een heerlijk stamppot werd nog eens gezellig nagekletst en zo sloten wij de naar mij mening zeer geslaagde dag af.


De organisatie is overgedragen aan de dames van R.K.WV.WZN zodat deze zeer gezellige traditie kan blijven bestaan. Wandelgroet van een Binnenwipper.
_____________________________________________________

Kwakelse wandelverenigingen lopen gezamenlijke tocht van 30 km.

Ook dit jaar '07 ging "De Wandelaar" weer op pad, voor de lange winterwandeling.
De Bermenduikers hadden dit jaar de organisatie in handen. Verder waren de volgende verenigingen aanwezig: De Heren van De Kwakel, De Binnenwippers, WZN en De Kuitenkijkers. Al met al een bont gekleurd en gemêleerd gezelschap.

Gestart werd er deze keer aan de Boterdijk. Boerderij "Nooitgedacht" had voor deze gelegenheid de deuren weer wijds geopend. Eerst werden de laatste financiële zaken afgehandeld, om na het welkomstwoord van Hopman "Den Dopper" stipt om negen uur te vertrekken.

De volle rugtassen werden gehesen, de weersvoorspellingen waren slecht. Sommige personen hadden met alles rekening gehouden en die waren dan ook behoorlijk aan de vracht. Maar dat mocht de pret niet drukken. Met rasse schreden verlieten zij De Kwakel via de prachtige Boterdijk en Zijdelveld. Uithoorn werd doorkruist, om via de nu nog mooie weidse Bovenkerker polder tussen Uithoorn en Amstelveen op Ouderkerk aan de Amstel aan te gaan. Zo dacht de ober van "De Paardenburg" dat wij daar koffie kwamen drinken, hij was de stoeltjes al aan het afvegen. Eigenaar Herman de Blijker had net een dag hiervoor deze tent verkocht, dus werd er doorgelopen.

Op de brug bij Ouderkerk aangekomen met de wind in de rug, werden wij nu ook achtervolgd door de eerste zwarte regenwolk. Al snel vielen de eerste spetters, maar "De Bermenduikers" hadden werkelijk met alles rekening gehouden en daar was dan ook de koffiestop. Onder het genot van een kop koffie en een lekkere appelpunt konden we even de benen strekken bij "Café De Vrije Handel".
Na de koffie, het was inmiddels weer droog, de zon kwam zelfs voorzichtig door gingen wij weer op pad om langs de Amstel op Nessersluis aan te gaan. Het tempo zat er weer lekker in en bij de voor Kwakelaars bekende brug over de Waver werd even halt gehouden voor een groepsfoto.

Na de koffie, het was inmiddels weer droog, de zon kwam zelfs voorzichtig door gingen wij weer op pad om langs de Amstel op Nessersluis aan te gaan. Het tempo zat er weer lekker in en bij de voor Kwakelaars bekende brug over de Waver werd even halt gehouden voor een groepsfoto.

Wij verlieten de Amstel om via de Veldweg en de Tienboerenweg, het Roeleveldse Bos te doorkruizen en bij Amstelhoek aan te komen. Je kon wel merken dat "De Wandelaar" de thuishaven rook: een poging van Wery van Langen om er nog een rondje De Hoef aan te plakken werd in de kiem gesmoord.

Men wandelde direct op de Boterdijk af om met uitzicht op het mooie Zijdelmeer weer De Kwakel te naderen. Op de wandelmeter van Wibo stond precies 30 km binnen de 6 uur inclusief koffiepauze. Inmiddels stond bij boerderij "Nooitgedacht" de koffie warm en het bier koud, dus daar werd met een gezellige borrel en stevige Hollandse Stamppot de dag weer afgesloten. Het Hollandse buffet met "De Ballen van Eijk & Veld" was prima verzorgd.

Al met al een geweldige dag die zeker weer voor herhaling vatbaar is en de Binnenwippers zullen dan ook volgend jaar de organisatie op zich nemen. Onze dank gaat uit naar de organiserende vereniging De Bermenduikers voor de perfecte wandeldag.

Een Binnenwipper & een Kuitenkijker Prijsvraag naamgeving:
Dit was de 2e keer dat De Kwakelse tocht werd gehouden en er is een prijsvraag uitgeloofd om een naam te verzinnen voor deze wandeltocht. De prijs is een grote rookworst en die krijgt de winnende naamgever in december 2008 omgehangen.
Er zijn wat voorwaarden aan de naam verbonden nl. alleen de wandelaars die meegelopen hebben mogen insturen of inleveren. Alle namen worden op een lijst genoteerd en gaan langs de wandelverenigingen om democratisch te stemmen. Hierna worden de stemmen geteld en de naamgever bekend gemaakt in de groepen.
Weet je een mooie naam of bedenk er een, mail het naar: dirk.plasmeijer@de-kwakel.com Als je dit mailadres aanklikt kun je zo stemmen en komt het bij de redactie van de Stichting.
Je mag het ook in de brievenbus gooien met je naam en je eigen naam op het blaadje er bij: Dirk Plasmeijer, Orchideelaan 45, 1424 BB De Kwakel.