2009 - vanuit Nieuwkoop

WINTERWONDERWANDELING 2009

Werd vorig jaar de Winterwonderwandeling nog georganiseerd door zusterwandelclub "de Binnenwippers', dit jaar waren de dames van R.K.W.V. WZN aan de beurt om een mooie wandeling langs Herenwegen uit te zetten voor zo'n negenentwintig geoefende wandelaars uit de Kwakel.

Terwijl de weken vóór de jaarlijkse wandeltocht de regen met bakken uit de lucht viel, Sinterklaas getooid met een zuidwestermijter en regencape zijn schimmel besteeg, kon WZN alleen maar hopen dat Erwin Krol voor 13 december beter weer zou voorspellen en deze voorspelling voor de verandering ook eens uitkwam. Onze gebeden werden inderdaad verhoord. De ochtend deed een strakblauwe lucht zien en het vroor lichtjes. Prima condities voor een mooie wandeltocht van circa 30 kilometer.

Om 9 uur precies leverden diverse chauffeurs de wandelaars af bij de Reghthuystoren uit 1618 in het centrum van Nieuwkoop. Toen de koppen geteld waren werd er pas gezet door het dorp Nieuwkoop richting het mooie fiets- en wandelpad tussen de Nieuwkoopse plassen. Gelijk werd geconstateerd dat de ophaalbrug tussen de beide plassen een mooi fotomoment zou opleveren en alle Jopen van Tellingen drongen naar voren om het eerste ultieme plaatje te schieten. Via het Potlood liepen we verder richting de Meije. Heerlijk rustig, af en toe toegeroepen door een aantal fanatieke wielrenners en heel af en toe een auto. De gesprekken kwamen lekker op gang en iedereen liep lekker te keuvelen. Het zonnetje brak door en de pas zat er goed in. Onderweg werd er tussen al dat groen in het Groene Hart even een plas- en eetpauze gehouden. Want een auto loopt niet zonder benzine en wij lopen niet zonder de bekende bruine boterhammen met kaas of krentenbollen. Na een kwartier werd de wandeling hervat. Hier en daar werden wat wanten uitgetrokken en sjaals losser om de nek gedrapeerd. Om 11.00 uur liepen we via het Woerdense Verlaat het gehucht Noorden binnen. Daar leek de groep zich even o.l.v. de WZN in tweeën te splitsen, maar dit was slechts een schijnbeweging.


Nadat een WZN-delegatie (ze laten echt niets aan het toeval over) in de voorafgaande weken de horecagelegenheden in Noorden getest hadden op lekkere koffie, appelpunten en vriendelijke bediening (tja, de dames hebben het zwaar), stond al gauw als een paal boven water dat er opgestoken moest worden in het Leeuwtje. Met de eigenaar van het Leeuwtje werd een deal gesloten. Zijn ‘fabrieksappeltaart' was al heerlijk, maar hij beloofde dat hij voor de 13e zelf appeltaart zou bakken. En dat hij woord heeft gehouden hebben de smaakpapillen van alle 29 wandelaars ondervonden. De taart was heerlijk en smaakte iedereen.

Genoeg brandstof voor het laatste deel van de tocht. Door Noorden richting de dierenbegraafplaats en over de dijk naar park Zomerlust richting de Kromme Mijdrecht. Daar stonden bij de draaibrug, en dat is nieuw, een aantal wandelaars te wachten waarvoor, om wat voor reden ook, de 30 km. nog iets te ver was, maar graag aanhaakten om de wandeling naar de Kwakel te vervolgen. Via de Westzijde van de Hoef richting de Hoefse brug om daar de Spoorbaan over te steken en via de Westzijde de tocht te vervolgen. Schitterende vergezichten in de polder en ten hoogte van de Amstel haakte de laatste wandelaar van de JWWK aan om via de Drechtdijk en Boterdijk naar de warme stal van Boerderij Nooitgedacht te wandelen.

De stal was niet alleen warm, maar er stond ook warme erwtensoep om ons te wachten! Die ging erin als erwtensoep en met deze ondergrond werden de flessen wijn en bier ontkurkt. Ondertussen werd de stal verder gevuld met de niet wandelende partners, zodat we ondertussen met zo'n vijftig personen in de stal vertoefden. Tussen de drukke gesprekken door vroeg de WZN een moment stilte om een beschikbare runderrollade onder de lopers te verloten. Jan de Groot, een ervaren vierdaagse loper, werd verzocht deze loting te verrichten en deed dit met verve. En of het zo had moeten zijn: de runderrollade werd door één van de dames van WZN gewonnen, in de persoon van Joke Meijer en smaakte heerlijk tijdens het Kerstdiner 2009 van de R.K.W.V. WZN.

Na het stamppottenbuffet en de afsluitende koffie werd het tijd om op te stappen en hebben de Kuitenkijkers de eer volgend jaar deze wandeltocht te organiseren!