2010 - vanuit Kamerik

De jaarlijkse ‘Winter Wonder Wandeling' is zondag 12 december 2010 gelopen vanuit Kamerik. De leden van de Kuitenkijkers namen dit jaar het stokje over van de zusterclub R.K. WZN. Aan deze tocht deden de 6 Kwakelse wandelclubs mee en had totaal 37 wandelaars op de 31,5 km. De deelnemende clubs waren, De Bermenduikers, R.K. WZN, De Binnenwippers, JWWK, De Heeren van Aemstel en De Kuitenkijkers.

Het verzamelpunt was bij de kerk in Kamerik om 9.00 uur, waar diverse deelnemers nog net even een kaarsje hadden aangestoken voor de barre tocht. De buien bleven mooi weg door dit initiatief en geen sneeuw en gladheid, maar 7 graden en een frisse noordenwind op de kop. Marsleider Ton gaf het tempo aan, zodat iedereen hem mooi kon volgen en liep volgens een Zwitserse precisie uurwerk, op het uitgezette tijdschema.

Hierdoor was de grote groep om 10.15 uur bij de koffiestop bij Cafétaria ‘Voorstraat' in Kockengen. De eigenaar was een uur eerder uit zijn mandje gekomen om de verse appelpunt te presenteren met twee heerlijke bakken koffie. Het was aan de gezichten af te lezen, dat dit erg aansloeg bij de deelnemers. Om 11.00 uur werd de tocht voortgezet langs het water van de Grote Heicop over de schapendijk, met tegenwind, richting Portengensebrug. Dit laatste stuk hadden de schapen flink hun best gedaan.

Na de brug kwam de koperen hond door en was het lekker wandelweer. Langs de Zuwe en het water de Geer was er een kleine tussenstop, de MARSleider deelde hier zijn overbekende marsjes uit.

Anderen pakten hier een boterham en Walter goochelde een gekookt eitje uit zijn tas, wat hij allemaal in die tovertas heeft, je staat versteld wat er allemaal uit komt. Er werd al gefluisterd dat de hoofdprijs van de verloting, ‘de kalkoen', er ook in zat. Die hoofdprijs was keurig achtergehouden, maar wat er wel in zat waren borrelglaasjes en een fles Kuitensap. Op het 20 km punt "de Stal van Bethlehem" stonden 2 invliegers klaar om de laatste 11,5 km mee te lopen met de groep. Zij waren ook ingehuurd om de andere 2 flessen Kuitensap mee te nemen, zodat er een paar lekkere borrels genuttigd werden. Dat kwam goed van pas, het was behoorlijk fris op dat stuk langs de Kromme Mijdrecht.

Na een korte stop werd er richting De Hoef gelopen, waar midden in het bruisende centrum van deze bedevaartsplaats een echte kerstmarkt was. De lopers kwamen helemaal in de stemming met de klanken van Rudolf and the Last Christmas. Komt allen tezamen was geheel in stijl van een echte Winter Wonder Wandeling. Bij de brug in De Hoef schoven er nog 2 lopers bij. De sfeer zat er goed in richting Uithoorn, daar was ook een kerstmarkt aan de gang. Na de Irenebrug was er het laatste stukje Boterdijk naar de finish bij de "Stal van Nooitgedacht"

Hier binnen was het lekker warm en John en Anita hadden de warme snert op temperatuur gebracht. De snert was lekker pittig, zodat de koude rakkers goed naar binnen gleden. Hier sloten ook de rest van de avondgasten aan, voor de borrel en het laatste avondmaal.

Er werd eerst de bekende verloting gehouden, alleen de hoofdprijs, ‘de kalkoen', werd niet uitgereikt. Het beste voorbeeld gaf president Barack Obama om zo'n beest te adopteren. Dus besloten de Kuitenkijkers dat ook te doen, en de kalkoen werd vervangen door een Blinde Vink, die tegen het raam was gevlogen. Slager Dave had de vink wel even voorzien van een corsetje van touw. Dan leek hij toch nog op de sappige rollade van vorig jaar, later is hij wat droger geworden.

Het lootje werd door een neutrale toeschouwer uit de pan gehaald en de winnaar was Jan Westerbos. Jan nam deze geweldige prijs in ontvangst met een recept er bij. Hier stond in dat het niet zo lang op het vuur moet staan. Jan zijn vrouw had vorig jaar de rollade een beetje te lang op laten staan en 3 kuub gas verstookt om dat ding gaar te krijgen, vertelde hij. Als tegenprestatie was er wel een hint van de organiserende vereniging, dat de club van Jan, de JWWK, de wandeling volgend jaar gaat organiseren. Hij nam het sportief op en zei: Mijn club gaat dit doen met Erwin erbij in de organisatie.

Na dit gebeuren kwamen de worsten en de ballen van Veld en van Eijk te voorschijn. De kwaliteitsslagerij Eijk en Veld hadden vier overheerlijke stamppotten gemaakt. De inwendige mens werd flink gevuld en met een borrel erbij was het weer ouderwets gezellig. Nog wat napraten onder het genot van een bakje koffie en thee, en het was weer voorbij de leuke dag. Op naar het volgende jaar, waar de JWWK er voor staat.

Bij deze willen wij Wim en Marie-José hartelijk danken voor de gastvrijheid en het beschikbaar stellen van hun kerststal voor dit Wonderlijke Winterse evenement.

Wij wensen iedereen prettige kerstdagen en een gezond en gelukkig 2011.

Namens De Kuitenkijkers, John, Hans, Ton, Walter en Dirk