2014 - vanuit Loenersloot

Winter Wonder Wandeling 2014 van uit Loenersloot

14 december Kwart voor acht. De eerste wandelaarster is binnen en spoedig zal de rest volgen, want om 8 uur vertrekken de Kwakelse wandelaars met de bus naar een onbekende locatie om vandaar te vertrekken voor de jaarlijkse winterwandeling.

Er zijn diverse wandelclubjes in De Kwakel en eens per jaar gaan de meeste op de 2e zondag van december gezamenlijk een wandeling lopen. De deelnemende clubjes luisteren naar illustere namen als WZN, De Kuitenkijkers, De Binnenwippers, JWWK, De Haeren van Aemstel, Het Slakkenspoor, en De Bermenduikers. Dit jaar was de laatste aan de beurt om de tocht der tochten en de bijbehorende waterpartij te organiseren.

Tien voor acht, de volgende 4 wandelaars zijn binnen, waaronder gelukkig degene die we vorig jaar om 8 uur nog uit z'n echtelijke sponde moesten bellen. Een bakkie koffie of thee, de eerste anekdotes over vorige tochten en nieuwsgierige vragen over waar we naar toe gaan, klinken al in de vertrekruimte. In rap tempo komt alles nu binnen en als er 44 koppen zijn geteld kunnen we met de bus vertrekken, die trouwens voor een zeer scherp prijsje door een van de organisatoren geregeld was. Daarvoor vast onze dank.

Midden op de N201, ter hoogte van Loenersloot, wordt de bus tot stoppen gedwongen en kunnen de hunkerende wandelaars de veters, jassen en mutsen aantrekken om te starten. En die kledingstukken zijn nodig, want koning winter laat ons niet in de steek en heeft voor een beetje vorst gezorgd. De natuur en de zonsopgang zijn fabelachtig, om maar eens een uitdrukking van Dopper te gebruiken, met rijp en mist boven het polderlandschap.

We lopen richting Vreeland, voor het Amsterdam-Rijnkanaal de gladde trap af en richting Baambrugge / Abcoude. Na ongeveer 11 km. komt het bonte gezelschap aan bij Jachthaven Bon. De eigenaar schrikt zich het apenzweet, want de groep is een half uur eerder aanwezig dan gepland. Maar samen met wat inzet van de wandelaars wordt in een rap tempo iedereen voorzien van koffie met appelgebak.

De volgende etappe gaat via De Waver en De Ronde Hoep naar Nes aan de Amstel.
Leuk en opvallend is te horen dat nog heel wat lopers, deze ochtend, op weggetjes en paden komen waar ze nog nooit eerder zijn geweest. Mooi hé, zo dicht onder de rook van Amsterdam en dan nog onbekende routes.

Met het pontje in de Nes, de pontbaas heeft waarschijnlijk nog nooit zoveel wandelaars in een keer overgezet, wordt de Amstel overgestoken en de tocht vervolgd naar het plaatselijke dorpshuis alwaar de 2e pauze is ingepland. Erwtensoep, tomatensoep en broodjes laten zich goed smaken door de groep. Ook fijn dat er bij deze afstand een knappe sanitaire voorziening is, want de vrije natuur, waar ‘s zomers veel gebruik van wordt gemaakt, biedt om deze tijd van het jaar weinig beschutting.

Voor de 3de en laatste etappe wordt de wandelgroep uitgebreid met een 12-tal lopers die om uiteenlopende redenen de gehele afstand niet kunnen lopen. Met een straffe tegenwind en een lekker zonnetje in het gezicht, lopen wij het lange fiets/wandelpad af tussen de Nesserlaan en Uithoorn. Heerlijk winterweer.

Ondertussen passeren we ook nog aan de rechterkant van de weg de paardenmanege van een van de wandelaars. Een bezichtiging zat er vanmiddag niet in, want dat gaat van de after party tijd af. Voor afspraken kunt u zich tot M.v.d.H. wenden. (de volledige naam is bij de redactie bekend.) Uiteindelijk is de groep na ongeveer 32 km lopen om ongeveer 15.30 uur weer op de Boterdijk beland.

Tijdens de uurtjes die nog volgen wordt het weg gezweten vocht weer aangevuld en een lekkere wintermaaltijd zorgt voor een voldaan gevoel. Dopper houdt nog een korte toespraak, waarbij wat mensen worden bedankt en het stokje voor de wandeling van 2015 wordt overgedragen aan De Binnenwippers, die hem gelukkig enthousiast aannemen.

Het was een geweldig mooie dag en bij dezen iedereen bedankt voor zijn aanwezigheid.

Tot volgend jaar !! De Bermenduikers.