1969 - De zwarte bladzijde, geen optocht

1969 DE ZWARTE BLADZIJDE, GEEN OPTOCHT
GEEN VERLICHTING, GEEN CONCERTEN, GEEN GROTE OPTOCHT

Maandagavond was er nu geen spel (i.v.m. de woensdag) en geen verlichting in De Kwakel. Het dorpscentrum "Het Park" werd verbouwd tot een groot parkeerterrein en dit terrein leende zich er niet voor om verlicht te worden. Als alternatief werd er een "Lampionnenoptocht" gehouden, maar liefst 250 lampionnen waren ingekocht.
De lampionnen waren op deze avond in tien minuten uitverkocht. Dinsdagmorgen was er de kinderoptocht, weliswaar zonder prijzen dit jaar. Een wisselbeker werd beschikbaar gesteld voor het leukste idee. Deze wisselbeker ging naar de kinderen van Zijerveld, verder kregen de kinderen die iets versierd hadden of verkleed waren een 4delige balpennen set in een plastic hoesje. De kindervoorstelling 's middags werd verzorgd door het gezelschap Weber uit Haarlem.

Incident 1968: De optocht kreeg nog een naar staartje. Tijdens deze optocht werden namelijk muziekinstrumenten gebruikt, die kort daarvoor nog in het Dorpshuis in Bovenkerk lagen. Deze waren door een kermisgroep geleend, Nou ja geleend!
Het comitè werd door de politie op de schouders getikt. En men besloot daarop de desbetreffende deelnemers aansprakelijk te stellen voor de schade welke ze aan derden zouden hebben toegebracht. "Voor de naweeën welke ons ter oren kwamen zijn we in zijn geheel niet aansprakelijk, deze geeft enkel een wrange smaak die onze naam niet ten goede komt", was de uitspraak van het feestcomitè. Zij waren hier zeker niet blij mee en "wat dit voor gevolgen heeft voor 1969 weten we nog niet."

DE ZWARTE BLADZIJDE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE GROTE OPTOCHT

Het feestcomité besloot GEEN grote optocht te organiseren, als straf voor de incidenten van het voorgaande jaar. In plaats van de optocht werd er op de woensdag een zeskampspel georganiseerd. Men had een groot waterbassin laten graven achter de feesttent. Bij dit spel was het de bedoeling over de balk, die geplaatst was over het bassin, zoveel mogelijk blokjes hout naar de andere kant te brengen. Het geheel werd bemoeilijkt door tegenstanders, die vanaf de zijkant van het bassin met zakken aan touwen, de obers van de balk trachten te gooien.

Eenmaal van de balk gegooid diende men opnieuw een poging te wagen. Verder was er een fietswedstrijd voor "Hobbelfietsen", deze hadden een voorwiel waarvan de as niet precies in het midden zat. Na afloop van deze spelen was het Kermisfeest in de grote tent met de muzikale begeleiding van het Kermisorkest The Jolly Jokers.

Jij komt niet aan mijn komkommertje

Jij komt niet aan mijn komkommertje,
jij blijft van mijn snijboon af (2x)
La La La La (3x)..Hoi, La La La La (3x)..Hoi
Jij komt niet aan mijn vriendinnetje,
jij blijft van mijn vriendje af (2x)
La La La La (3x)..Hoi, La La La La (3x)..Hoi
Jij komt niet aan mijn klein snorretje,
jij blijft van mijn sikkie af (2x)
La La La La (3x)..Hoi, La La La La (3x)..Hoi
Jij komt niet aan mijn klein haringki,
jij blijft van mijn spiering af (2x)
La La La La (3x)..Hoi, La La LaLa (3x)..Hoi

Met deze kermishit sloten de Jolly Jokers het jaar 1969 af. Ondanks de goede sfeer in de tent was het "kaal", je miste de verklede mensen. Kermis en dat moet zo blijven.

Bron: Boek De Kermisoptocht De Kwakel 1952 - 1994 / Marcel Overwater & Dirk Plasmeijer.