IJsclub Frisse Vreugde

1956 IJsclub "De Krabbelaars" en 1959 "Frisse Vreugde"

IJsclub "De Krabbelaars" werd opgericht op 6 maart 1956 (vlak na de Elfstedentocht) door Gijs van Diemen, Hein Lammers, Dirk Meijer, Thijs van Doorn en Wim Verlaan. Het was een heel strenge winter met veel sneeuw en ijs. De club had als thuisbasis het ijs van "De Amstel". Gijs van Diemen werd voorzitter en Bart Versluis, de brugwachter, maakte een geluidsinstallatie.

1956 Elfstedentocht in Friesland.

13 februari 1956 werd de zware 11e Elfstedentocht verreden. Er was heel veel sneeuw gevallen en de rayonhoofden met hun vrijwilligers hadden veel werk om het ijs sneeuwvrij te maken. De kopgroep van vijf schaatsers besloot om met zijn vijven tegelijk over de streep te gaan. Het "Pact van Dokkum" was een feit. De vijf rijders waren: Jeen Nauta, Anton Verhoeven, Maus Wijnhout, Aad de Koning en Jan van der Hoorn (Gzn), de bekende regiorijder van de schaatsenwinkel uit Ter Aar. Gezamenlijk kwamen ze na 8.46 uur/min met de handen omhoog over de streep. Na deze legendarische finish werden ze alle vijf gediskwalificeerd en dat jaar werd er geen winnaar uitgeroepen. Ook kregen ze geen Elfstedenkruisje.

In 1959 werd de naam IJsclub "De Krabbelaars" vervangen door IJsclub "Frisse Vreugde".

De vorige voorzitter Gijs van Diemen was inmiddels overleden en Wim Verlaan, ook een van de oprichters, volgde hem op. Willem Wijfjes werd penningmeester en Theo Röling secretaris. De naam IJsclub "Frisse Vreugde" werd verzonnen door Piet van Dam. De wedstrijden werden gehouden op "De Amstel" en in de brede sloten aan de Drechtdijk ter hoogte van C.M. van Zaal.

De wedstrijden op de sloten langs de Drechtdijk in de roerige jaren zestig. Aan de wedstrijden deden bekende Nederlandse topwielrenners en topschaatsers mee, zoals Gerben Karsten en Rudi Liebregts. De Kwakelse leden moesten het tegen deze kanonnen opnemen.
De Kwakel had zo ook zijn schaatsers zoals Henk Snoek, Bertus van Vliet, Jan van der Vlugt, Cees Bartels, de broers Jan en Herman Blom en de gebroeders Aad en Siem Heemskerk. Er werden ook wedstrijden op de gracht rond Het Fort gehouden.

De Witpetten: de Gebroeders Heemskerk
Bij Koppelwedstrijden in de regio verschenen de geduchte Aad en Siem Heemskerk, de "Frisse Vreugde" leden, bij menig wedstrijd aan de start. Zij waren niet alleen erg goed op elkaar ingespeeld met deze vorm van schaatsen, maar ook bij Afvalwedstrijden. De Kwakel mocht dan wel een echt voetbaldorp zijn, maar deze broers haalden regelmatig de krant met schaats- en fietswedstrijden. Zij waren altijd heel herkenbaar met de witte petjes en later ook met de witte gebreide petjes met de zwarte knoedel er op.

1963 Titel Lange Baan weer voor Siem Heemskerk jr. en titel Korte Baan voor Cees Bartels (Jzn) Zaterdagmiddag 12januari vonden op de Amstel afvalraces plaats, hier waren de uitslagen als volgt: 1e André Wahlen, 2e Cees Bartels (Jzn),3e Bertus van Vliet en 4e Jas Verhaar.

Onder grote belangstelling werden zondagmiddag 13 januari op de Amstel het kampioenschap Korte en Lange Baan verreden. Op de Korte Baan was het Cees Bartels (Jzn) die voor dit jaar beslag op de titel en wisselbeker wist te leggen. Met op de 2e plaats Bertus van Vliet en als 3e de winnaar van het jaar ervoor Siem Heemskerk jr.

Op de Lange Baan was het Siem Heemskerk die hier heer en meester was. Zonder enige tegenstand prolongeerde hij zijn titel. Reeds dadelijk na de start liep hij in de laatste serie van zijn tegenstanders weg en het was voor iedereen duidelijk, dat er geen houden meer aan was. Er werd een premie van honderd gulden uitgeloofd als hij alle tegenstanders op een rondje zette. Dit lukte Siem bijna, alleen de jonge 15-jarige Herman Blom (Hzn) bleef hem voor en gooide roet in het eten. Het was een fraaie prestatie van de jonge schaatser. Op de 3e plaats eindigde Cees Bartels (Jzn), 4e werd Jas Verhaar, 5e Bertus van Vliet en 6e Jan van der Vlugt.

1963 Elfstedentocht op 17 januari de strengste ooit verreden.

In december 1962 begon het al aardig winter te worden en in "De Prinsentuin" Leeuwarden lag al op oudejaarsdag 13 cm ijs. Het probleem was alleen de PEB-Centrale die warm water loosde in de grachten. Er lagen behoorlijke banken sneeuw langs de route en dan groeit het ijs niet snel aan.

Op 17 januari 1963 was het Siberisch koud: -18 graden, veel sneeuw en strakke wind. Bij de 12e Elfstedentocht stonden er ook leden van "Frisse Vreugde" aan de start in Friesland. Onder deze enorm zware omstandigheden waren De Kwakelse leden Bertus van Vliet, Jan van der Vlugt en Cees Bartels aan de tocht begonnen. Het was zo ontzettend zwaar met sneeuwstormen en sneeuwbanken en heel slecht ijs, dat de organisatie vele schaatsers in deze "Hel van het Noorden" van het ijs haalde, waaronder het Kwakelse trio. Er geraakten uiteindelijk maar 57 wedstrijdrijders aan de finish en een paar honderd toerrijders. Winnaar werd de legendarische Reinier Paping na een solorit van 10.59 uur/min. Als een verschrikkelijke sneeuwman vol met rijp kwam hij over de streep en werd opgevangen door Koningin Juliana en Prinses Beatrix. Jan Uitham had Jeen van der Berg op sleeptouw meegenomen, omdat zijn ogen waren bevroren.

Op 8 februari 1963 is de vereniging bij de Schaatsbond KNSB ingeschreven onder gewest Zuid-Holland. Dat was omdat de wedstrijden altijd over de provinciegrens werden verreden op de Amstel. In dit jaar werd ook de Poldertocht over de Amstel verreden. Leo Hoogervorst was toen secretaris van de club.

1966 - Dit jaar was de Poldertocht een groot succes: er deden duizenden deelnemers mee aan de tocht.

1968 - Wim Verlaan voorzitter, Wim Wijfjes penningmeester, Leo Hoogervorst secretaris. Jan van der Vlugt en Ton Vlasman waren van het Materiaalbeheer. In dit jaar kwam ook samenwerking met IJsclub Zijdelmeer uit Uithoorn van de grond.

1969 - 20-12 Priksleeën. 21-12 Poldertocht i.s.m. IJsclub Zijdelmeer met 1500 deelnemers, het was slecht weer. 29-12 Ging de ijsclub met een bus en 66 kinderen een dag naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam, dit was allemaal al gepland en men wist toen niet, dat er toch nog dik ijs zou komen dat jaar. 31-12 Oudejaarsdag Koppelwedstrijd in Bilderdam deed lid Herman Blom mee. Het was heel koud en de Amstel lag dicht met een pak ijs van maar liefst 50 cm dik!

1970 - 1-1 Nieuwjaarsdag Poldertocht met Het Zijdelmeer. Piet Schijf stuurde alle weggebruikers richting het Zijdelmeer. Hij stond met zijn medailles opgespeld en met een bord Poldertocht op de kruising N.201 en regelde het verkeer. Ook mensen die niet gingen schaatsen stuurde hij naar het ijs. Er deden die dag 1750 mensen mee aan de tocht.

Co Vlasman en Jan van Zaal zaten in Café Vendrik bij de inschrijftafel. Er kwam zoveel volk dat de geldkist overvol raakte. De twee mannen hadden hun zakken vol geld zitten en voelden zich niet prettig. Willem Verlaan werd gebeld om het geld op te komen halen, waarna zij weer rustig verder konden met het inschrijven van de schaatsers. Hierna namen zij maar een borreltje voor de schrik, misschien wel twee.

6-1 Schaatswedstrijd over 40 km met IJsclub Zijdelmeer op het Zijdelmeer te Uithoorn. Winnaar werd Jan van der Hoorn uit Ter Aar en 2e zijn broer Kees en 6e ijsclub lid Heemskerk. 8-1 Schoolwedstrijden op de fortgracht en Priksleeën.

9-1 Dooi viel in. Op 23 april nam Cees Bartels het secretariaat over van Leo Hoogervorst (Fanny). Verdere bestuursleden waren: Wim Verlaan, Wim Wijfjes, Cees Bartels, Klaas de Rijk, Co en Ton Vlasman, Jan van Zaal, Jan van der Vlugt, Jan den Haan, Bertus van Vliet, C. Mank, Jan Nieuwendijk.

26-12 Spoedvergadering i.v.m. invallende vorst. 27-12 Ringrijden en Priksleeën op de Ringvaart. Priksleeën: 1e Jan van der Vlugt, 2e Gerard van Dam (Jzn), 3e Jan Könst (Czn). Ringrijden:1e Martien van Zaal (Czn), 2e Jan Könst (Czn), 3e Kees van Zaal (Czn) en Anton Vlasman. 28 en 29 december werd de baan geschoven, er was sneeuw gevallen. 30-12 Woensdag, 1e Poldertocht, 275 deelnemers met slecht ijs. 31-12 Sneeuwruimen, 2e Poldertocht 20-40-60 km, 2500 deelnemers.

1971 - 1 Januari Nieuwjaarsdag: Sneeuwschuiven en de 3e Poldertocht, nu 2600 deelnemers. (Totaal 5500 deelnemers).
2-1 Door de dooi de tocht afgelast.
3-1 Dooi weer voorbij.
6-1 Toertocht voor de Kwakelse en Uithoornse jeugd met 800 deelnemers.
7-1 Vorst.
8-1 Dooi.
10-1 Vorst.
1-5 maart weer een stevige vorstperiode (tot wel -15 graden)

Nieuwe thuisbasis IJsclub "Frisse Vreugde" bij Het Fort In 1971 koopt Willem Verlaan Het Fort en het land er om heen. Poldertochten werden voortaan van hieruit georganiseerd. In april 1971 werd er door Jan Nieuwendijk een offerte gemaakt voor het geluid, de verlichting en stroomkabels van de aan te leggen nieuwe baan rond Het Fort. De prijs was fl. 28.742,00.

Op 16 augustus was er ledenvergadering bij Leenders, het bestuur bestond uit: Wim Verlaan sr. (voorzitter), Cees Bartels (secretaris), Wim Wijfjes (penningmeester), Jan den Haan, Klaas de Rijk, Ton en Co Vlasman, Jan van der Vlugt en Jan van Zaal.

Er werd besloten het bestuur uit te breiden met nieuwe baancommissarissen: Berend Heimgartner, Han de Jong, J. Vork, Evert de Jong, Jan van Diemen, Flip Hoogervorst, Jan Noteboom, Cees Smit, Jan Splinter Sr., Jas Verhaar, Ton Voorn (Hzn) en Cor van Zaal. Op 21 augustus ging een groep van 25 vrijwilligers van de ijsclub aan de slag. De werkzaamheden zouden enige maanden in beslag nemen. Er werden 6 bomen gerooid om ruimte te maken voor de lichtmasten. Daarna werden er 12 gaten gegraven voor de betonnen funderingen om de 8 meter hoge lichtmasten te kunnen dragen. Er werden speakers opgehangen en in totaal werd er 1250 meter kabel gegraven. Op zaterdag 9 oktober werd er een begin gemaakt met het graven van een geul om ca. 600 meter stroomkabels te leggen. De leden van de ijsclub namen hierbij het initiatief met hulp van andere vrijwilligers. Maar daarmee was men er nog niet, want in de fortgracht lag ook nog een dam. Die werd verwijderd en daarvoor in de plaats kwam een nieuwe brug van vijf meter breed. Het hoogste punt van de brug is ruim 2 meter van de waterspiegel verwijderd, het laagste punt 1.80 m/cm. De totale werkzaamheden hebben ruim 678 manuren in beslag genomen.

Op 29 september 1971 werd de IJsclub "Frisse Vreugde" Koninklijk goedgekeurd. Dat was nodig, omdat de club rechtspersoonlijkheid moest hebben om het recht van opstal te verkrijgen. De Ringsloot rond Het Fort is een ideale ijsbaan. Aanvankelijk waren er plannen voor een landijsbaan in De Kuil achter de Ringdijk. De plannen dateerden al uit 1964. Maar toen Willem Verlaan Het Fort kocht was de boel gauw beklonken.

Op 1 december was er een ledenvergadering bij Restaurant Leenders. Er waren 125 leden en er volgde een speciale ledenwerving om de kosten op te hoesten. Een gezinskaart kostte fl.6,00 en boven de 18 jaar fl.5,00 per persoon. De kosten werden opgebracht door besparing door zelfwerkzaamheid (fl.26.682,00) en uit eigen middelen werd er fl.15.000,00 gestort. Er was een tekort van fl.11.682,00
(in kas was er fl.16.500,00).

De gehele begroting bedroeg fl.47.000,00. Van de gemeente kreeg de club fl.2.500,00 en een renteloze lening van fl.2.500,00. Bij de provincie had de club fl.7.000,00 gevraagd, maar kreeg fl.2.544,00. Uit de opbrengst van de Kwakelse Veiling kreeg de club drie jaren achtereen een bedrag om de kosten te dekken. Zo kreeg De Kwakel een 420 meter lange baan met 12 lichtmasten en een geluidsinstallatie.

Opening van Schaatsbaan Het Fort 15 december 1971

Burgemeester Letschert opende De Kwakelse Natuurijsbaan officieel. Door een druk op de knop zette hij de licht- en geluidsinstallatie in werking. "De Kwakel heeft er een flinke recreatie mogelijkheid bij", vond de Burgemeester, daarmee doelend op Wim Verlaans bar 't Fort, die de vrijdag daarvoor de deuren opende. Hij prees de zelfwerkzaamheid van de ijsclub en vond het jammer dat juist de man die zich zo bijzonder voor de ijsbaan had ingezet, secretaris Cees Bartels, op deze avond niet aanwezig kon zijn. De burgemeester hoopte op een strenge winter, zodat de baan gebruikt kon worden. Na de opening kregen de genodigden een rondgang langs Het Fort om de jurytent te bekijken. De mensen van de schaatsbond KNSB boden een startpistool aan.

Hierna ging het direct vriezen en op 23 december kon er een speciale Kerstpoldertocht geschaatst worden. Door de opbrengsten van de Poldertochten kon er flink afbetaald worden aan de kosten van de nieuwe natuurijsbaan.

1972 - Een gezellige vereniging in de donkere maanden van het jaar als er vorst is. Co Vlasman en Klaas de Rijk zijn de IJsheiligen van de Poldertocht. Ledenvergadering op 27-11-1972 bij Restaurant Leenders. De club had 185 gezinsabonnementen en 46 individuele leden.

1973 - Bij gebrek aan ijs organiseerde de ijsclub voor de kinderen een dag naar de Kunstijsbaan. Met een bus vol vertrok men richting IJsbaan Utrecht. 19-11 Ledenvergadering voor het eerst in Het Fort.

1974 - In oktober van dit jaar waren er 886 leden, inclusief jeugd.

1976 - Poldertocht in samenwerking met IJsclub Zijdelmeer uit Uithoorn.
Zondag 1 februari was er een verkeerschaos in de Kuil waar vele toerrijders (2422) met hun auto's een plekje moesten vinden. De Poldertochten van 31 januari, 1 en 7 februari hadden bij elkaar 4840 deelnemers. Op 3 februari: Schoolwedstrijden Priksleeën en Schaatsen Robert Kennedyschool en De Waterscheer op de fortgracht. Op 4 en 5 februari alleen Frisse Vreugde Poldertochten: 1065 deelnemers. In totaal deden er in deze week maar liefst 5905 deelnemers mee aan de Poldertochten.

1978 - 16-2 De baan ging open voor publiek en op 21-2 weer dicht. Een weekendje ijspret. Het was kort maar krachtig dit weekend. Er waren wel wedstrijden voor Priksleeën. Agnes Zijerveld-Bosland won bij de dames en Gerard van Dam bij de heren. De korte baan wedstrijd werd gewonnen door Wim Wahlen.

Bij het Ringsteken voor paren was de uitslag: 1e Hans Berk & Riet Lammers - 2e Roel & Riet Egberts - 3e Bert & Ineke Ykema - 4e Anton Meijer & Joke Vrolijk.

In november stoppen Jan den Haan en Jan van Zaal met bestuurszaken en Jas Verhaar en Martien Burgers nemen hun taken over. In dit jaar had de club ca. 1000 leden.

1979 - Samen met IJsclub Zijdelmeer werden er op vrijdag 5,zaterdag 6 en zondag 7 januari Poldertochten georganiseerd voor zo'n 5000 deelnemers. Die zondag verslechterde het ijs snel met veel scheuren en veel sneeuwijs.

Zondag 7-1 waren er ook wedstrijden op de fortgracht voor leden: De afval- race voor volwassenen: 1e André Wahlen - 2e Piet Verhaar - 3e Herman Blom Hierna volgde Ringrijden voor paren: 1e Herman Blom & Greetje de Rijk - 2e Hans & Conny van Eijk - 3e Dirk Plasmeijer & Anita Zijerveld.
Tenslotte nog een Afvalwedstrijd voor de jeugd: 1e Fred Semp - 2e Eric van der Vlugt - 3e Charles de Jong.

Vrijdag 19 en zaterdag 20 januari weer wedstrijden op de fortgracht. 25-1: Schooltoertocht met 200 deelnemers in de Kwakelse Polder, de opkomst viel wat tegen, maar de kinderen hadden al een middag ijsvrij gehad en het weer was ook niet echt aantrekkelijk. 26-1: vrijdag dooide het al en kon er geen sneeuw meer geschoven worden in de polder. Dit betekende dat de Poldertocht afgelast werd, wel werd de eigen ijsbaan op de fortgracht goed bij gehouden. Deze dag ijzelde het zo erg, dat er op de weg geschaatst kon worden!

Zondag 28-1: Korte Baan wedstrijden voor de jeugd van 12 t/m 15 jaar: 1e bij de jongens Charles de Jong en bij de meisjes Christa Snoek. Bij de dames 1e Maria Stokman, bij de heren Piet Rewijk en bij de veteranen 1e Joop Winter.

1980 - Maandagavond 17 januari ging de baan open voor het publiek tot 22.00 uur 's avonds, waarna er door de leden van de ijsclub onderhoud gepleegd werd aan de baan. Donderdag 20-1 waren er schoolwedstrijden: Priksleeën en Schaatsen met chocolademelk toe. Uitslag Priksleeën: 1e en 2e klas Richard Bek, 3e en 4e klas Johnny Linch en Nicolette Steensma. 5e en 6e klas Addie Vork en Monica Häcker. Voor de hoogste klassen was er ook nog een afvalrace georganiseerd. Zaterdag 22 en zondag 23-1 was er een Poldertocht en er kwamen enkele duizenden schaatsers op af.

Zondagmiddag: Afvalwedstrijden op de fortgracht: Alex van wijk won bij de jongens van 12 t/m 15 jaar en Christa Snoek bij de meisjes. Bij de senioren heren was Henny Bruine de Bruin de snelste en bij de dames haalde Corry Verlaan de 1e prijs. Deze zondag viel ook de dooi in en dit betekende het einde van weer een mooie schaatsweek voor de liefhebbers.

1981- Zaterdag 19-1 en zondag 20-1 was er een Poldertocht over 20-40 km in samenwerking met IJsclub Zijdelmeer en er deden1250 deelnemers mee.

Zaterdag: Afvalwedstrijd voor meisjes van 12 t/m 15 jaar. 1e Christa Snoek en bij de jongens werd 1e Erik Bruine de Bruin. Bij de senioren veroverde Henny Bruine de Bruin de 1e plaats.

Zondag: Korte Baan. 1e bij de meisjes werd Marjan Snoek en bij de jongens Erik Bruine de Bruin.
Bij de senioren pakte Piet Rewijk de 1e prijs.

Uitslag Ringsteken voor paren: 1e Hans & Astrid ten Brink - 2e Bert & Ineke Ykema - 3e Dirk & Els Plasmeijer.
Van 1 februari tot 8 februari precies een week ijspret met Poldertochten. Maandag was er een Poldertocht voor de schooljeugd uitgezet van 7,5 km.

Op 6 maart bestond de IJsclub Frisse Vreugde 25 jaar. Reden voor een gezellige receptie in Het Fort.
26-12 Curling: dames 1e Tonny Hogenboom en bij de heren Ton Meijer. Bij het Priksleeën voor de jeugd won Marc Hogenboom, bij de dames Ria Verlaan en bij de heren Jan van der Vlugt.

26-12 en 27-12 waren er weer Poldertochten samen met IJsclub Zijdelmeer. 27-12 Koppelwedstrijd jeugd: 1e Wouter Verhagen & Erik Bruine de Bruin. Bij de heren wederom jeugdlid Erik Bruine de Bruin & Wout Verlaan. Curling: 1e dame Corry Verlaan en bij de heren 1e Flip Hoogervorst.

1982 - Een van de grootste successen van de club was de Poldertocht op 10 januari 1982.

Die dag schaatsten er duizenden mensen door het Kwakelse landschap, van heinde en verre gekomen (zelfs Belgen en Duitsers), om de tocht te rijden. De grote toeloop zorgde wel voor een verkeerschaos in het dorp. De kas van de 2 ijsclubs werd door die tocht flink gespekt door de ca. 8000 deelnemers. Ook deden er zo'n tachtig leden mee aan het Curling, Priksleeën en Ringsteken voor paren. Curling: meisjes 1e Cora de Rijk en bij de jongens Arjan Plasmeijer. Bij de dames: 1e Anita Zijerveld en bij de heren Ruud Zijerveld. Uitslag Ringsteken voor paren: 1e Kees & Jos Verhaar - 2e Anton & Joke Meijer - 3e Peter Uyttewaal & Els Plasmeijer

Woensdag 13-1 Curling wedstrijden op Het Fort: 1e heer Aad van Doorn, 1e dame Anita Zijerveld. Bij de jongens: 1e Marc Hogenboom en 1e bij de meisjes: Claudia Snoek. Donderdag: Jeugdschaatstocht en vrijdag Schoolwedstrijden. Zaterdag 16-1 viel de dooi in, maar de Poldertocht kon toch doorgaan. Zondag 17-1 werd de Poldertocht afgelast en ook de Koppelwedstrijd werd afgelast, omdat het ijs onder de fortbrug slecht was. Daarom een Korte Baan wedstrijd: bij de heren won Wim Wahlen en bij de dames Marjan Snoek. Topledenwerver Flip Hoogervorst schreef dit weekend het 500e lid van IJsclub in.

1984 - Leo de Jong neemt de taken over van Klaas de Rijk, er zijn 300 leden.

1985 - Er lag erg veel sneeuw. Dinsdag 8-1 Schoolwedstrijden en die avond was er Curling met als winnaar bij de dames Jacqueline Kouwenhoven en bij de heren Arjan Vlasman en Sjaak Vork. Woensdagavond 9-1 Korte Baan wedstrijd met als winnaar Bert Roeleveld. Donderdagavond 10-1 Lange Baan wedstrijd, gewonnen door Aad Heemskerk bij de senioren en bij de jeugd zijn zoon Harold Heemskerk. Vrijdag 11-1 was er lampionnenoptocht op de fortgracht.

Zondag 13-1 Ringsteken voor paren: 1e Els & Dirk Plasmeijer - 2e Anton & Lianne Vlasman - 3e Hans & Astrid ten Brink. De paren kregen de prijzen deze middag ‘niet' uitgereikt, want iedereen werd ‘s avonds terug verwacht om mee te doen met Curling achter Het Fort. Zondagavond met een flinke scheut drank op kwam iedereen weer naar Het Fort voor de Curlingwedstrijd. Bij de dames won Berna Bartels en bij de heren Dirk Plasmeijer.

Zaterdag 19-1 viel de dooi in en de Poldertocht werd afgeblazen. Ook voor de zondag. Er waren wel Prikslee wedstrijden voor de jeugd: 1e Wilco van der Hoorn en 1e heer Jan van der Vlugt. Korte Baan wedstrijd jeugd tot 12 jaar: 1e Amanda van der Hoorn en bij de junioren Jorrit Kortenhorst in de A-poule en in de B-poule won Sito Heemskerk. Bij de senioren pakte Piet Verhaar de 1e prijs.

22-2-1985 13e Elfstedentocht werd gewonnen door de jonge onbekende Evert van Benthem. In een felle eindsprint versloeg hij Jan Kooyman, Jos Niesten en Henry Ruitenberg.

Op 25 oktober werd de nieuwe toegangsbrug ingewijd door de bestuursleden van de ijsclub. 28-12 was het gaan sneeuwen en op oudejaarsdag kwam er een enorm pak sneeuw naar beneden.

1986 - Nieuwjaarsdag met erg veel sneeuw en januari was koud. Zondag 9 februari: Curling: 1e bij de dames Yvonne Loof en bij de heren Jan Bart van der Jagt. Maandag 10 februari Korte Baan: dames 1e Petra van der Hoorn, bij de heren Piet Verhaar en bij de jeugd Marco Verhaar. Dinsdag 11-2 Lampionnenoptocht en Priksleeën: 1e Hans Vlasman.

Woensdag 12-2 Poldertocht met maar 300 deelnemers. Het stond slecht in de krant aangegeven. Die avond was er een Curlingwedstrijd: bij de dames 1e Ingrid van Bambergen en 1e bij de heren was Hans Vlasman. Vrijdag Koppelwedstrijden en zaterdag Poldertocht met 800 deelnemers en Curling.

Zondag 16-2 Poldertocht met 750 deelnemers, dinsdag Schoolwedstrijden, woensdag Koppelwedstrijden, donderdag 20-2 Priksleeën, vrijdag 21-2 Korte Baan wedstrijden. Zaterdag 22-2 Poldertocht en ondanks grote sneeuwval was er toch nog een Curlingwedstrijd die avond. De mannen van de ijsclub moesten flink sneeuwruimen voor zondag om de Poldertocht door te laten gaan en er kwamen dat weekend in totaal 1600 deelnemers om te schaatsen. Op de fortgracht was er ook nog een Afvalwedstrijd die middag.

De derde ijsweek ging in voor de leden van de Frisse Vreugde. Dinsdag 25-2 Koppelwedstrijden. Woensdag 26-2 werd de 14e Elfstedentocht verreden en winnaar werd wederom Evert van Benthem.

De volgende leden van de IJsclub deden mee aan de 14e Elfstedentocht in Friesland: Herman Blom, Martin van Egmond, Aad van der Hoorn, Gerard de Jong, Wim Hogenboom, Ronald van Gink, Jan Kok, Gertie Ossekoppele, Frans van Rijn, Wim Verlaan jr. Bertus van Vliet en Siem Zandbergen. Op Herman Blom na volbracht iedereen de tocht der tochten. Herman moest na 100 km in de officiële wedstrijd in Bolsward opgeven wegens bevroren ogen.

Donderdag 27-2 Priksleeën en vrijdag Korte Baan wedstrijden, zaterdag en zondag kwamen er nog 800 deelnemers naar de Poldertocht. Zondagmiddag was er nog een Lange Baan wedstrijd die Herman Blom won, hij kreeg bij deze gelegenheid de Piet van Dam Trofee. Bij de jeugd won Dennis Verlaan (Wzn). Als afsluiting van deze geweldige winter was er nog Curling en daarmee zaten er 3 drukke weken werk op voor de leden van de ijsclub. In november en december 1986 werd het al flink koud in Nederland.

1987 - Donderdag 15 Januari was het bar koud. Het KNMI raadde mensen af naar buiten te gaan als het niet nodig was. Toch organiseerde IJsclub "Hou Streek" uit De Hoef (bij -18 graden!) op die dag een Poldertocht. Die avond waren er Afvalwedstrijden: 1e bij de jeugd was Harold Heemskerk, 2e Jeroen Blom, 3e Jeroen van der Zwaan en bij de senioren: 1e Herman Blom, 2e Sito Heemskerk en 3e Aad Heemskerk.

Vrijdag 16-1 Schoolwedstrijden en zaterdag 17-1 Poldertocht met 500 deelnemers, dit viel een beetje tegen, maar er lag overal mooi ijs om tochten te rijden. Zaterdag 17-1 Priksleeën: 1e bij de heren Leo Hoogervorst en bij de dames Thera Winter. Maandag 19 januari was de baan wel open, maar er waren geen wedstrijden. Dinsdag 20-1 Overdag reed de schooljeugd wedstrijdjes op de fortgracht, ‘s avonds was er een Korte Baan wedstrijd. Bij de jeugd won Harold Heemskerk en bij de senioren zijn vader Aad Heemskerk.

Woensdag 21 januari viel de dooi in en het ijzelde, maar de Koppelwedstrijd ging gewoon door. De wedstrijd werd gewonnen door het team Richard de Groot & Henk Regeling. Na deze dag trad de dooi in. Later deze maand volgde er een tweede ijsperiode. 31-1 Priksleeën: 1e Jas Verhaar, 2e Berry Verlaan, 3e Thera Winter. Op deze dag werd gestreden om het Clubkampioenschap op de 500 meter. De snelste was senior Herman Blom, 2e werd jeugdrijder Sito Heemskerk (Kzn) en 3e Joop Winter.

Zondag 1 februari gaven 27 heren en 24 dames gehoor aan de oproep voor Clubkampioenschappen Curling. Daar won bij de dames Ineke van der Jagt en bij de heren Ton Meijer.(Czn)

1991 - Zondag 3 februari: sneeuw en ijs.

Maandag 4 februari ging de baan op fortgracht open voor publiek. Dinsdag 12 februari werden er basisschool wedstrijden gereden door de Robert Kennedy en De Waterscheer op de fortgracht. Korte Baan wedstrijden: bij de jeugd won Wietse Lek (Czn), bij de senioren was het Harold Heemskerk. Woensdag t/m vrijdag Clubkampioenschappen op de 500, 1000 en 1500 meter. Bij de jeugd won Wietse Lek en Herman Blom werd eerste bij de senioren. Zaterdagmiddag was er schaatsen voor de jeugd op de fortgracht. Zaterdagavond was er Curling voor dames en heren. Het werd een gezellig avondje. Zondag was een Priksleedag. De eerste prijs bij de dames was voor Thera Winter en voor Jan van der Vlugt bij de heren. 17 februari was er Ringrijden voor paren.

1993 - Zondag 3 januari een Prestatietocht op de fortgracht tot 14 jaar, zoveel mogelijk rondjes rijden.

1994 - In februari lag er wel ijs, maar alleen op de vijvers was het goed genoeg om te schaatsen.

1995 - In januari neemt Jan van der Jagt het secretariaat over van Cees Bartels (Jzn), die het rustig aan ging doen na 25 jaar lang clubsecretaris te zijn geweest.

Wim Verlaan Sr. (oud-voorzitter en medeoprichter)

Op 6 november moet Willem Verlaan Sr. door ziekte zijn voorzittershamer na 35 jaar (1959-1995) neerleggen. Willem was al vanaf van het begin van de IJsclub "De Krabbelaars" actief.
In 1995 had hij er in totaal 39 jaar als bestuurslid op zitten.
Jan Noteboom werd de nieuwe voorzitter, Leo de Jong de vice-voorzitter en Kees Zijerveld de penningmeester. Verder hebben zitting in het bestuur: Jan van der Vlugt en Ruud Vervoorn. Jan de Waal komt later ook in het bestuur. Marc Hogenboom wordt in november de nieuwe eigenaar van het Fort.

1996 40 jaar IJsclub (1956 - 1996)

Op 6 maart 1996 bestond de ijsclub 40 jaar. Klaas de Rijk, sinds jaar en dag één van de steunpilaren van de club, maakte dat nog nét mee: hij overleed een dag later op 65-jarige leeftijd.
De Leden van Verdiensten 1996
Mevr. G.T.C. Verlaan-Verhaar / W.A. Verlaan Sr. / W.G. Wijfjes /
C.M.J. Bartels / N. de Rijk / J.W. van der Vlugt .

Zondag 29 december vroor het dat het kraakte en er werd een Curlingavond gehouden. Bij de dames won Joke Valentijn en bij de heren Gerard Vork. Oudejaarsdag 31-12-1996 was het "berekoud" en met een straffe Noordooster behoorlijk guur. Leden van de ijsclub reden wedstrijden in Nieuwkoop als voorbereiding op De Tocht in Friesland.

1997- It Giet Oan! De 15e Elfstedentocht in Friesland.
Op vrijdag 3-1-1997 was er een schaatsenruilbeurs en een lampionnenoptocht op het ijskoude Fort. Zaterdag 4-1 " It Giet Oan!" zei voorzitter Henk Kroes van de Friese Elfsteden Vereniging. De 15e Elfstedentocht werd een feit, de winnaar werd de uit Woubrugge afkomstige schaatser Henk Angenent nét voor de vrolijke Erik Hulzebos.

Er deden ook veel leden mee van de Kwakelse ijsclub en ze reden hem allemaal uit: Ronald van Gink, Wim Hogenboom, Gerard de Jong, Jan Kok, Dirk Plasmeijer, Herman Blom, Wim Verlaan Jr., Siem Zandbergen en Bertus van Vliet.

1997 - Maandag 6-1: Het Kwakels Kampioenschap Sprint op de 500 meter om de Willem Verlaan Trofee, bij de dames gewonnen door Marjan Voorn en bij de heren door Dennis Verlaan. Zaterdagmiddag 11-1 waren er Prestatieronden voor de jeugd.

2006 - In de voorbije 9 jaar is er geen ijs en valt er niet veel te organiseren door de leden van de club. In maart het 50-jarig bestaan, met in december een receptie in Het Fort. Marcel Sontrop geeft het secretariaat door aan Margriet van de Water. Leo de Jong geeft de voorzittershamer door aan Marc Hogenboom. Penningmeester is Jan de Waal en bestuurslid is Ruud Vervoorn.

2007 Bijna 11 jaar Geen Ijs! Wat brengt ons 2008 nog steeds geen Ijs!

2009 Tot ons grote plezier is ook de schaatsbaan per 7-01-2009 weer open, voor het eerst sinds 12 jaar! Van het weekend worden er (ijs en weder dienende natuurlijk) door IJsclub Frisse Vreugde weer allerlei activiteiten georganiseerd, en vrijdagmiddag 9-1-2009 schaatsen de ruim 400 kinderen van De Zon op de Fortgracht.

2010 Dit jaar is voor het eerst een NATUURIJS SCHAATSBAAN aangelegd op het Forteiland met dank aan: IJsclub Frisse Vreugde - Feestcomite De Kwakel - Bar Het Fort - Hoveniersbedrijf Pieter van Rijn - Poldersport - De Kwakelse Veiling - Buurtbeheer De Kwakel.
Openingstijden van de schaatsbaan (bij droog weer en voldoende ijs): U kunt een e-mail ontvangen wanneer de baan weer open gaat. Stuur hiervoor een mailtje getiteld IJsbaan naar info@barhetfort.nl en wij houden u op de hoogte.

Informatie IJsclub: Bar het Fort

Tekst: Dirk Plasmeijer © januari 2009