Koninklijke Onderscheidingen 2024

03 mei 2024

Lintjesregen 2024: tien personen Koninklijk onderscheiden in Uithoorn/De Kwakel
Tijdens de traditionele lintjesregen op vrijdag 26 april zijn 10 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Negen inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één inwoner werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Burgemeester Pieter Heiliegers van de gemeente Uithoorn speldde bij hen – onder toeziend oog van familie en vrienden – de bijbehorende versierselen op tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Hierbij waren 6 Kwakelaars, die worden opgenomen in de rubriek Quakelse Ridders van de Stichting De Kwakel Toen & Nu, www.de-kwakel.com


Paul Habets (benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Paul Habets Is de drijvende kracht achter verschillende vrijwilligersorganisaties in De Kwakel. Al vanaf 1977 tot 2000 is hij vrijwillig scheidsrechter coördinator bij het veldvoetbal binnen KDO. Vanuit deze functie heeft hij jarenlang in het bestuur gezeten waar hij na 25 jaar benoemd is als Lid van Verdienste. In 1984 is hij begonnen als pr-medewerker bij Stichting Veiling comité De Kwakel. Een aantal jaren later heeft hij zitting genomen in het bestuur en sinds 2009 is hij voorzitter.

Bij de Rooms Katholieke Kerk Parochie Sint Jans Geboorte De Kwakel heeft hij 20 jaar in het bestuur gezeten als penningmeester en in de begin jaren '90 is hem gevraagd om deel uit te maken van de kostersgroep. Op hem kan altijd een beroep worden gedaan als er gaten vallen in het rooster. Ook zorgt hij voor muzikaal vermaak door al meer dan 20 jaar deel te maken van zanggroep The Bridges. Ook heeft de heer Habets een periode als lid van het CDA in de gemeenteraad gewerkt.


Jan Kas (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Jan Kas is al sinds 1965 lid van Muziekvereniging T.A.V.E.N.U. Niet alleen is hij hier speler maar ook een buitengewoon toegewijd bestuurslid. Binnen vereniging heeft hij ook zijn bijdrage geleverd bij de uitvoeringscommissie, daarnaast heeft hij veel kennis van de technische zaken. De Kwakel. Jarenlang heeft hij zich als werkgroeplid hard gemaakt voor de mooie nieuwe muziektent op het bruisende plein van De Kwakel. Ook is hij wijkloper bij de Kwakelse veiling. Al vanaf 1985 verleent hij hand en spandiensten aan de veilingactie. Hij gaat langs huizen om te vragen óf men en wát men ter beschikbaar wil stellen en legt uit aan nieuwe inwoners wat de actie inhoudt. Daarnaast is hij al meer dan 25 jaar een gewaardeerd vrijwilliger van sportvereniging KDO. Hij vervult hier al jaren vrijwillig kantine diensten.


Margriet Meeuwis-Pouw (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Margriet Meeuwis-Pouw is bij uitstek iemand die zich inzet om anderen te helpen. Al 35 jaar verricht zij vrijwilligerswerk dat onder andere bestaat uit de kerk, het verpleegtehuis en bij de Zonnebloem. Bij verpleegtehuis het Hoge Heem bezoekt zij wekelijks de psychogeriatrische bewoners op de afdelingen. Ook ondersteunt zij de activiteitenbegeleiders bij de centrale activiteiten. Bij de parochie St. Jansgeboorte heeft zij vele jaren veel verschillende werkzaamheden verricht waaronder koffieschenken, schoonmaken en opruimen. Vanaf 2017 is zij actief in de groep kerkwerksters die er voor zorgen dat de kerkzaal en de bijgebouwen altijd schoon en fris zijn voor de bezoekers. Bij de Zonnebloem helpt zij bij de maandelijkse activiteiten in de buurt en zij helpt haar buren en naasten waar zij maar kan, gaat bij hen op bezoek in ziekenhuis of wanneer zij in een verpleeghuis terecht komen.

André De Jong (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) André de Jong zet zich al meer dan 50 jaar vrijwillig in voor de gemeenschap van De Kwakel. Sinds 1965 is hij actief binnen debiljart-vereniging ‘Ons Genoegen’. Dit in verschillende rollen, als medeoprichter, als voorzitter, als penningmeester en als secretaris. In 2007 heeft hij ervoor gezorgd dat in De Kwakel jeu de boules vereniging ‘Het Wilgenhofje’ is opgericht, waarvan hij de voorzitter is. Door zijn tomeloze inzet en gedrevenheid hebben 23 leden van de vereniging wekelijks iets om naar uit te kijken.


Marion Hoogebeen-van Berkum (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Marion Hoogebeen-van Berkum is sinds 2003 vrijwilliger en sinds 2008 bestuurslid bij Stichting Corantijn. Deze stichting zet zich in voor de minder bedeelden in Suriname en de Nederlandse overzeese gebiedsdelen door middel van inzameling van goederen, sponsoring kinderen, het opknappen van scholen en nog veel meer mooie activiteiten. Bij Kunst in De Kwakel regelt zij sinds 2014 alles rondom de website, social media, krantenartikelen en andere pr-werkzaamheden.


Ben Overwater (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Ben Overwater is al sinds de start van de Aktie Kerkbalans in 1973 wijkloper. Dit houdt in dat hij bij de parochianen de kerkbalans enveloppen persoonlijk aflevert en weer inzamelt. Ook wordt de kerktuin in het hart van het dorpscentrum in De Kwakel mede door zijn inzet onderhouden in samenwerking met andere actieve vrijwilligers. Als er grote klussen zijn te doen, zoals het snoeien van de heg rondom het kerkhof, is hij altijd aanwezig. Bij de Knotgroep Uithoorn is hij ook al vele jaren actief als `snelle scheerder`! Heel veel knotwilgen zijn in de loop der jaren door hem keurig en snel geschoren. Meneer Overwater zit nooit verlegen om een praatje maar gaat daarna ook weer graag aan de slag. Ook houdt hij tuinen bij voor mensen die er na het overlijden van hun partner alleen voor komen te staan. Daarnaast helpt hij bij de laatste voorbereidingen van de Kwakelse veiling.


Foto’s: Met dank aan de fotograaf Patrick Hesse van Vision Quest (26-4-2024)

Bron: Gemeente Uithoorn

Naar het overzicht